În inima unei păduri din Harghita, în pădurea Vărșagului, pe pârâul Fântâna Mare se află Cascada Vărșag. Apele pârâului care formează cascada este alimentat de șapte izvoare. Apa se aruncă de la înălțimea de 7 metri și formează o frumoasă cascadă în două trepte, Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko.

IMG_20180712_130219 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Ajungem în Vârșag cu mașina, pe drumul județean 138, drumul care leagă localitățile Brădești și Valea Strâmbă. Vârșag este o localitate cu aproximativ 1.000 de locuitori. Peisajul în care trăiește mâna aceasta de oameni se află în Depresiunea Vârșagului, acolo, unde, vară sau iarnă, peisajul este uimitor de frumos.

IMG_20180712_125128 copy
Aici am parcat Vagabondul și am pornit pe jos către Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Pe DJ138B, se trece pe sub o poartă secuiască imensă și, după aproximativ doi kilometri, se ajunge la o curbă de 180 de grade către dreapta. Facem dreapta pe un drum pietruit, la 200 de metri de la această curbă și astfel, se lasă drumul asfaltat în urmă. Am parcat mașina și ne-am continuat drumul pe jos. Peisajul care ne înconjoară este fermecător. Am ajuns la indicatorul care semnalizează cascada, la aproximativ 2 kilometri de mers pe jos. Se aude deja vuietul apei care se rostogolește furioasă printre stânci.

IMG_20180712_130445 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Cascada Secuilor ni se arată. Căderea de apă este în trepte, de la o înălțime de 6 – 7 metri. Stropii nebuni fac perdele efemere printre stânci și se prăvălesc în gol, adunându-se și împrăștiindu-se din nou și din nou. Crăpăturile și pervazurile tip scară din stânci ne ușurează urcușul. Acolo, sus, perspectiva se dezvăluie în toată splendoare ei.

IMG_20180722_152749 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Continuăm drumul în direcția curgerii pârâului și după aproximativ 300 de metri ajungem la izvorul pârâului. Aici, se află sursa frumuseții Cascadei Secuilor! Pe aproximativ 15 metri pătrați se găsesc șapte izvoare. Unirea lor formează pârâul, care, rostogolindu-se printre stânci, creează frumusețea de basm.

IMG_20180712_133100 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Urcăm dealul din fața noastră, ajungem la răzoarea numită Talasberce și, după alți 400 de metri, ajungem la punctul de belvedere. Aici este un foișor din lemn numit „Mutato„. Am urcat până în punctul cel mai de sus și, de aici, frumusețea Depresiunii Vârșagului ni se dezvăluie în toată splendoarea ei.

IMG_20180712_125732 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Experiența de a admira o cascadă de o asemenea frumusețe este unică. Căderea aceea de apă care, parcă, nu se mai termină, perdele fine țesute din milioane de stropi care își tremură faldurile neîncetat, razele soarelui care creează curcubee efemere, toate acestea și mai multe, mult, mult mai multe trăiri și senzații, așteaptă să le trăiești.

IMG_20180722_154123 copy
Cascada Vârșag sau Cascada Secuilor Csurgoko

Avem, în România, o sumedenie de astfel de frumuseți, ușor accesibile. Ar trebui să îți permiți să le vezi, să te bucuri de frumusețea și unicitatea lor. Cascada Vârșag se află într-o zonă de o frumusețe deosebită, splendoarea naturii care se expune neîncetat, indiferent de anotimp, etalând, pe rând, verdele crud al primăverii, verdele intens și albastrul adânc ale verii, paleta multicoloră a toamnei și albul impecabil al iernii.

Vârșag este localitatea din Harghita, unde natura generoasă, alături de ospitalitatea locuitorilor care păstrează tradițiile și sunt fericiți să le împărtășească vizitatorilor, te fac să îndrăgești locul și oamenii și să vii și să revii, de fiecare dată … cu dragoste.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Cascada Vârșag