Lupeni se află localizat pe cursul superior al râului Nicolul Alb și face parte din celebrul Ținut al Sării. Se află pe drumul național 13A, drumul care leagă Odorheiu Secuiesc de Praid. Prima atestare documentară a localității Lupeni datează din anul 1566. Relieful predominant este cel de deal acoperit cu păduri de fag și livezi. Meșteșugul tradițional al localității este producerea cărbunilor. Lupeni a devenit celebru, mai cu seamă datorită scriitorului Tamási Áron, dramaturg și nuvelist. Acesta a fost înmormântat aici, casa memorială veche de peste 150 de ani fiind transformată în muzeu. Tamási Áron scria despre Lupeni, satul său natal:
“Am şi eu un sat. Uneori, dacă mă înfăşor cu sufletul de jur-împrejur, mi se pare că l-am creat chiar eu pe vremea când trăiam doar în gândul lui Dumnezeu. Alteori, îl simt ca fiind părintele meu care m-a conceput într-o seară înstelată, după o poveste trist-amuzantă.”

Recomandată ca pensiune de familie, Pensiunea Barangolo din Lupeni, este o pensiune cu 10 camere și o capacitate de cazare de 35 de locuri. De ce pensiune de familie? Pentru că spațiul din camere este amenajat de așa natură încât să aibă tot confortul necesar și pentru familiile cu doi, trei sau patru copii. Aranjarea paturilor în camere este de forma pat matrimonial și unul, două sau trei paturi single, astfel că, familiile mai numeroase au parte de tot confortul necesar. Fiecare cameră are baie proprie, acces la bucătăria complet utilată a Pensiunii Barangolo și legătură la internet prin conexiune wireless.
La parter este un restaurant cu o capacitate generoasă astfel că aici se pot organiza și evenimente sau mese festive. Restaurantul dispune de instalație de sonorizare proprie și mixer pentru karaoke. Pensiunea Barangolo este genul de pensiune unde vii ca musafir și pleci ca prieten. Proprietarul pensiunii, domnul Sztoika Gyongyi, este foarte deschis și ospitalier. O discuție cu domnul Sztoika Gyongyi, la care am participat cu plăcere, mi-a confirmat lucrul acesta. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre cultura sau istoria locului nu cred că există persoană mai potrivită decât domnul Sztoika. Printre facilitățile oferite de Pensiunea Barangolo se numără bucătăria complet utilată pusă la dispoziția turiștilor, grătar pentru prepararea bucatelor, preparate tradiționale secuiești și bineînțeles, tradiționala și nelipsita palincă.

Pentru amatorii de natură sau pentru curioși, domnul Sztoika poate organiza, la cerere pândă la urs.
Pensiunea Barangolo este deschisă tot anul. Turiștii cazați aici pot comunica cu gazdele în limbile română, maghiară, engleză și germană. Serviciul preferat de masă de către turiști este demipensiunea, mijlocul zilei fiind utilizat pentru a vizita zona, foarte bogată, de altfel, în obiective turistice naturale, istorice și antropice. De menționat este zona Corund – Praid cu mina de aragonit de la Corund și izvoarele minerale, Salina Praid și leagănul civilizației secuiești de-a lungul a 700 de ani, orașul Odorheiu Secuiesc.
Articol scris de Adrian Satmaru
Galerie fotografie Pensiunea Barangolo