Vârșag pare că sfidează timpul. Turistul este întâmpinat de frumusețea neatinsă și curată a satului. Locuitorii respectă tradițiile.

Porțile secuiești sunt o marcă a Vârșagului. Element unic în Harghita, porțile secuiești au o vechime de mai mult de un secol. Unele sunt recondiționate și sunt martori tăcuți ai trecutului, în spatele lor fiind povești ascunse în fiecare gospodărie, povești bune de spus oaspeților. Sunt lucrate în lemn de stejar, pentru a dura cât mai mult, sunt pictate cu vopseluri naturale și poartă numele stăpânului casei și mesaje care includ divinitatea, pentru protecția casei gospodarului și tuturor celor care îi calcă pragul.

2

Un adevărat tezaur al Vârșagului sunt morile apă, unele vechi de două secole. Gazdele primitoare, în curtea cărora se află aceste comori, sunt bucuroase să spună povestea  morii și a familiilor pe care le-au hrănit, în timp ce morile bătrâne își fac datoria seculară și macină cuminți grânele.

Un meșteșug transmis din generație în generație este acela de confecționare a șindrilei fără instrumente mecanizate. O casă tradițională este înnobilată de acoperişul din șindrilă, devenind o adevărată comoară pentru iubitorii de tradiţii. Șindrila este confecționată din buşteni de molid, aleși pe sprânceană, fără noduri. Șindrila se face manual, rezistenţa ei fiind mult mai mare decât atunci când este realizată cu ajutorul unui fierăstrău circular. În Vârșag, meșteșugul acesta este perpetuat peste generații.

img_20180803_162646 copy
Casa de oaspeți Janka, Vârșag

Iată doar câteva din motivele pentru care Vârșagul este o zonă care merită vizitată. Ca să fie, cum se spune pe la noi, tacâmul complet, trebuie neapărat să petreci câteva zile la Casa Janka. O casă de oaspeți care respectă tradiția în totalitate. Casa Janka se recomandă spre închiriere de către o singură familie, maxim două.

Casa Janka dispune de 2 camere cu o baie, are o capacitate maximă de cazare de 9 persoane și este construită în totalitate din lemn. Este locația ideală unde te poți bucura în voie de tradiția locului, de mâncarea secuiască, de liniștea din jur și de ospitalitatea doamnei Katona Csilla. Casa de oaspeți Janka pare ruptă din povești. Un leagăn atârnă, mișcându-se alene în adierea vântului lângă casă, cosașii zburdă liniștiți prin iarbă, în depărtare se aude mugetul vacilor la păscut pe malurile Târnavei Mari, iar în spatele curții un hambar așteaptă să fie umplut cu recolta de toamnă. Totul aici parcă se oprește în loc. Timpul parcă merge agale, și, din când în când, îți mai aduce aminte că a mai trecut un ceas.

1
Casa de oaspeți Janka, Vârșag

Casa de oaspeți Janka din Vârșag este genul de locație care te transpune într-o lume ireală, fantastică în care îți poți da frâu imaginației fără grija că visarea ar putea fi întreruptă în vreun fel.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru și Casa Janka

Galerie fotografii Casa de oaspeți Janka