Oraşulul vechi de aproape 700 de ani, denumit de-a lungul timpului: Atena Secuiască, Areopolis, oraşul-mamă al Secuimii este un motiv mai mult decât evident pentru o vizită istorică. Nu puține orașe se pot lăuda cu o asemena istorie și cu o asemenea importanță ca Odorheiu Secuiesc. Să nu uităm că ne aflăm exact la marginea Ținutului Sării, astfel că avem și alte avantaje, cum ar fi îmbinarea utilului cu plăcutul. Este cunoscut faptul că băile sărate sunt folosite pe scară largă în scop terapeutic. Dacă ajungi la Odorheiu Secuiesc, iți recomand cu cea mai mare căldură să petreci câteva zile aici.

Odorheiu Secuiesc are o varietate de obiective turistice. Dintre cele mai importante amintesc Piaţa Centrală, Capela romano-catolică (secolelel XIII-XVI), Biserica iezuiților (secolele XVII-XVIII), Parcul Mini Transilvania, Cetatea „Székely Támadt” (secolul al XVI-lea), Clădirea Primăriei, Muzeul Apei Minerale de la Szejke, Izvorul de apă minerală la Băile Szejke, Mormântul lui Orbán Balázs – Porţile secuieşti la Băile Szejke, Fostul sediu al comitatului Odorhei (1896), Cimitirul Eroilor Români din cele două războaie mondiale, Statuia din bronz a lui Balázs Orbán, Colina Budvár, Calvarul Secuiesc.

img_20180807_180641 copy
Pensiunea Beluci, Odorheiu Secuiesc

Alegerea mea pentru câteva zile petrecute în Odorheiu Secuiesc a fost Pensiunea Beluci. Situată la 15 minute de mers pe jos de centrul orașului, într-o zonă liniștită, Pensiunea Beluci m-a fermecat în principal prin felurile de mâncare pe care le-am servit aici.

dfa_6917
Terasa Pensiunii Beluci

Foarte bine preparat, am degustat o friptură de cerb la cină și o omletă secuiască la micul dejun. Nu prea sunt fan carne de vânat, dar am rămas plăcut surprins când am constatat că era pregătită în așa fel încât nu realizai că este vorba de carne cerb. Am luat masa pe terasa acoperită a pensiunii care se află undeva la mezanin, la același nivel cu salonul pentru servit masa, dar oarecum, sub nivelul străzii. Plantele agățătoare și arcadele de piatră ale terasei împreună cu friptura de cerb îți dădeau senzația că te afli în altă lume, undeva într-un cadru medieval rupt de realitatea înconjurătoare.

 

Pensiunea Beluci pune la dispoziția turiștilor opt camere structurate în 6 camere cu  paturi, una cu trei paturi și una cu patru paturi, fiecare cu baie proprie. Atmosfera este foarte liniștită și agreabilă. Parcarea se poate face în incinta pensiunii, iar micul dejun se servește în sala de mese. Pentru dejun sau cină se asigură mâncare a la carte în regim de catering de la un restaurant retro din Odorheiu Secuiesc.

 

Printre facilitățile oferite de pensiune se numără accesul la internet prin conexiune wirelesss și ghidajul în zonă. În spatele Pensiunii Beluci există un foișor pentru cei ce vor să savureze micul dejun sau cafeaua în aerul proaspăt al dimineții.

Personal, m-am simțit foarte bine aici, am fost plăcut surprins de liniștea din zonă, deși Pensiunea Beluci este localizată în oraș, ospitalitatea secuiască și rapiditatea cu care s-au desfășurat formalitățile de cazare.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru și Pensiunea Beluci

Galeria de fotografii Pensiunea Beluci