Am şi eu un sat. Uneori, dacă mă înfăşor cu sufletul de jur-împrejur, mi se pare că l-am creat chiar eu pe vremea când trăiam doar în gândul lui Dumnezeu. Alteori, îl simt ca fiind părintele meu care m-a conceput într-o seară înstelată, după o poveste trist-amuzantă.”

Așa descria Tamási Áron localitatea Lupeni, satul său natal.

290px-szekelyszentleleki_romai_katolikus_templom (1)
Lupeni (sursa wikipedia)

Lupeni face parte din celebrul Ținut al Sării și se află localizat pe cursul superior al râului Nicolul Alb. Localitatea Lupeni se află pe drumul național 13A, pe drumul ce leagă Odorheiu Secuiesc de Praid, prima atestare documentară datând din anul 1566. Relieful predominant este cel de deal acoperit cu păduri de fag și livezi. Meșteșugul tradițional al localității este producerea cărbunilor. Lupeni a devenit celebru, mai cu seamă datorită scriitorului Tamási Áron, dramaturg și nuvelist. Acesta a fost înmormântat aici, casa memorială veche de peste 150 de ani fiind transformată în muzeu. Aici sunt ținute o parte din manuscrisele sale, obiecte personale, fotografii și o colecție a memoriilor.

Am avut ocazia să stau de vorbă cu domnul Magyari Lajos, proprietarul Pensiunii Jobarat. Numele pensiunii are o conotație foarte clară și a fost inspirat din viața de zi cu zi și din întâmplarile la care protagonist principal a fost domnul Lajos. S-a gândit să numească Pensiunea Jobarat, adică Prieten Bun, pentru că toți musafirii vin aici ca turiști și pleacă prieteni. Acest lucru spune foarte multe despre ospitalitatea locului, ospitalitate care mi-a fost confirmată pe toată perioada șederii mele aici.

img_20180717_141710 copy
Interior Pensiunea Jobarat, Lupeni, județul Harghita

Clădirea în care se află Pensiunea Jobarat este departe de strada principală și tocmai din acest motiv cazarea la pensiune îți asigură liniștea. Pensiunea Jobarat are șase camere cu baie proprie structurate în trei camere cu trei paturi, două camere duble și o cameră cu patru paturi, capacitatea totală de cazare fiind de 17 locuri.

 

 

În camere este aer proaspăt și curățenie. Așternuturile impecabil de curate, mobilierul și accesoriile sugerează confortul și liniștea de care ai parte odihnindu-te în Pensiunea Jobarat.

img_20180717_141735 copy
Sala de mese Pensiunea Jobarat, Lupeni, județul Harghita

La parterul pensiunii este bucătăria. Aceasta complet utilată pusă exclusiv la dispoziția turiștilor. Aici se află și un salon de servire a mesei cu o capacitate de 20 de locuri. La cerere, se pot pregăti specialități secuiești, dar în principal Pensiunea Jobarat asigură doar cazare cu mic dejun. Parcarea se face în curte și, bineînțeles, nu lipsește conexiunea la internet wifi.

Dacă se dorește, domnul Lajos, proprietarul Pensiunii Jobarat, este mai mult decăt bucuros să asigure ghidaj în zonă sau să organizeze o plimbare cu sania sau căruța trasă de cai, în funcție de anotimp. Locația este ideală pentru cei care doresc multă liniște și pentru cei care preferă plimbările ușoare, zona Lupeni fiind o zonă cu specific deluros. La doar câțiva kilometri se află orașul Odorheiu Secuiesc, un oraș încărcat de istorie care abia așteaptă să-și dezvăluie secretele.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Pensiunea Jobarat, Prieten bun