Oraşul Odorheiu Secuiesc este situat la marginea sud-estică a Transilvaniei, de-a lungul celor două maluri ale cursului su­perior al Râului Târnava Mare, la o altitudine de 477 de metri. Oraşul, vechi de aproape 700 de ani, a fost denumit de-a lungul timpului în mai multe feluri: Atena Secuiască, Areopolis, oraşul-mamă al Secuimii, deoarece aici a funcţionat Curtea Supremă Secuiască, care se ocupa de cazurile juridice din întregul Ţinut Secuiesc. Iată, deci, un motiv mai mult decât evident pentru o vizită istorică. Nu puține orașe se pot lăuda cu o asemena istorie și cu o asemenea importanță ca Odorheiu Seuiesc. Pe de altă parte, să nu uităm că ne aflăm exact la marginea Ținutului Sării, astfel că avem și alte avantaje, cum ar fi îmbinarea utilului cu plăcutul. Este cunoscut faptul că băile sărate sunt folosite pe scară largă în scop terapeutic. Dacă ajungi la Odorheiu Secuiesc, iți recomand cu cea mai mare căldură să petreci câteva zile aici. Cu siguranță nu-ți va părea rău.

img_20180717_125012 copy

Chiar în mijlocul orașului, într-o intersecție mică se dezvăluie privirilor două construcții asemănătoare ca și colorit, dar foarte diferite ca utilitate. Vorbim despre Pensiunea Hajdu cu o capacitate de cazare de 55 de persoane distribuite în camere cu 2, 3 și 4 paturi, fiecare cameră având baie proprie.

img_20180717_115458 copy

Printre serviciile oferite este bine de menționat faptul că fiecare cameră se bucură de televiziune prin cablu, iar pe tot întinsul proprietății accesul la internet prin rețea Wifi este gratuit. Lucru care este destul de rar întâlnit, Pensiunea Hajdu permite accesul cu animale de companie.

 

 

Micul dejun poate fi servit în incinta pensiunii într-un salon de 28 de locuri. Datorită amplasamentului accesul la servicii de spălătorie, schimb valutar, bar, restaurant este foarte facil. Parcarea se face în curtea pensiunii. Pentru cei care doresc să-și prepare singuri mâncarea, Pensiunea Hajdu asigură accesul la un grătar acoperit, în grădină, și o terasă spațioasă.

img_20180717_115344 copy

De pe terasa pensiunii se poate admira priveliștea absolut extraordinară asupra orașului, care are un farmec aparte în faptul serii.

Pe perioada verii se pot organiza excursii în zonă, la Lacul Bezid pentru pescuit, inot, plimbări cu hidrobicicleta, plimbări cu barca, La Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Băile Tușnad, în Ținutul Sării la Lupeni, Corund, Praid sau la Sighișoara.

img_20180717_120045 copy

De asemenea, orașul Odorheiu Secuiesc are o varietate de obiective turistice. Dintre cele mai importante amintim Piaţa Centrală, Capela romano-catolică (sec. XIII-XVI), Biserica iezuiților (sec. XVII-XVIII), Parcul Mini Transilvania, Cetatea „Székely Támadt” (sec. al XVI-lea), Clădirea Primăriei, Muzeul Apei Minerale de la Szejke, Izvorul de apă minerală la Băile Szejke, Mormântul lui Orbán Balázs – Porţile secuieşti la Băile Szejke, Fostul sediu al comitatului Odorhei (1896), Cimitirul Eroilor Români din cele două războaie mondiale, Statuia din bronz a lui Balázs Orbán, Colina Budvár, Calvarul Secuiesc.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru