Dacă mergi de la Odorheiu Secuiesc la Gheorgheni, pe DJ 138, dai de barajul și Lacul Zetea. Chiar la baraj, inainte de a traversa digul, un indicator bătut de vreme și de vremuri îți indică direcția către un loc de poveste, Vărșag. Drumul șerpuiește sinuos pe serpentine, un drum cu două benzi, îngust, dar foarte bine întreținut. Ai de mers ceva kilometri prin păduri de brad și de foioase, dar la final, peisajul și ospitalitatea încununează frumusețea de un pitoresc desăvârșit al meleagurilor secuiești.

img_20180723_173144 copy

Între lacul Zetea și Cascada Vărșag sau Cascada secuilor, într-un colț de Rai, pe meleaguri rupte din cărțile de povești, în localitatea Vărșag, vă așteaptă cu porțile deschise Casa de oaspeți Gyurka Lak.

Casa de oaspeți Gyurka Lak este locul ideal pentru cei care doresc să scape de tumultul orașului și să petreacă în liniște câteva zile de neuitat în mijlocul naturii. Pentru doritori se pot asigura mese tradiționale, drumeții în zonă și plimbări cu sania sau căruța, in funcție de sezon. Datorită amplasamentului, foarte aproape de centrul comunei, accesul la magazine sau la drumul județean este foarte ușor.

 

Casa de oaspeți Gyurka Lak pune la dispoziția turiștilor 6 camere cu baie proprie structurate în 3 camere cu pat matrimonial cu posibilitate de pat suplimentar, 2 camere cu 3 paturi și o cameră cu pat matrimonial, mai micuță, fără posibilitate de suplimentare cu un al treilea pat.

 

La parterul clădirii există un salon pentru servit masa cu o capacitate de 20 de persone, o bucătărie complet utilată și două grupuri sanitare. Casa de oaspeți Gyurka Lak este locul perfect pentru a fi închiriată în totalitate de un grup de turiști ce nu depășește 16 persoane. img_20180723_174122 copyParcarea se face în curtea casei unde există un loc de joacă cu o panoramă foarte frumoasă asupra Poienii Târnavelor. Tot aici, pentru doritori, există un ciubăr cu apă sărată, încălzită, ce face deliciul celor care vor să facă și o cură terapeutică, apa sărată fiind adusă de la Praid sau Sovata.

Bineînțeles din dotarea casei de oaspeți nu lipsește terasa și tradiționalul grătar cu cuptor pentru pâine. Ospitalitatea domnului Tifan Attila este proverbială, astfel că, dacă veți dori ghidaj în zonă va fi foarte bucuros sa vi-l acorde cu tot sufletul.

 

Pentru amatorii de drumeții, cascada Vărșag sau Cascada Secuilor, Lacul Zetea, cetatea Tartod și izvorul Târnavei Mari constituie cele mai importante puncte de atracție din zonă. De asemenea, se pot face excursii în Ținutul sării, la Corund, Praid și Sovata, distanțele până la aceste locații find relativ mici.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru