La intersecția drumurilor ce leagă Miercurea Ciuc de Toplița sau Bicazul de Praid se află localitatea cu gradul cel mai mare de păstrare a tradițiilor armene, Gheorgheni. La numai câțiva kilometri de aici, mergând spre Toplița, dăm de o altă localitate celebră, de data aceasta pentru Castelul lui Lazăr și vestitul festival al verzei, Comuna Lăzarea. La prima vedere pare o comună ca oricare alta, dar dacă stai puțin și observi cu atenție, constați că lucrurile sunt puțin diferite. Seamănă mai mult a oraș, îngrijit, curat și bne amenajat.

 

Am avut ocazia să cunosc o familie ce deține 3 locații de cazare. Oameni ai locului, ospitalieri, oameni care susțin tradiția și o promovează, oameni care sunt interesați de promovare regiunii. mplăcut surprins de interesul acordat și atenția lor la detalii în ceea ce privește turistul. Sunt pasionați de ceea ce fac și sunt într-o continuă perfecționare, astfel că cine le calcă pragul pot spune că s-au simțit mai bine ca acasă.

20414092_969855229820976_4103921745676634939_o copy

Discutăm despre Pensiunile Bartalis, Erika și Leanylak. Aceste pensiuni sunt în aceeași asociație și este evident că oferă aceleași servicii. Ordinea, curățenia și ospitalitatea sunt la loc de cinste, lucru deja știut. La cerere, se pot organiza evenimente, drumeții în zonă, ghidaj turistic, plimbări cu căruța vara și cu sania iarna, foc de tabără sau circuite tematice tradiționale.

20280329_969856369820862_4003081524181043540_o copy

Pensiunea Bartalis dispune de 3 camere duble cu posibilitate de suplimentare cu un pat, loc de parcare în curte, loc de joacă pentru copii, spațiu speial amenajat pentru grătar și, bineînțeles, tradiționalul cuptor pentru pâine. Recomandăm cu căldură celebrul bogracs. Camerele și locul de primire sunt foarte bine compartimentate spațiul pus la dispoziție fiind foarte generos. La cerere se poate lua masă cu specific tradițional secuiesc. Sunt acceptate animale de companie.

 

Pensiunea Erika, situată exact peste drumul European 578 față de Pensiunea Bartalis, pune la dispoziția turiștilor un spațiu de cazare constituit din 4 cmere cu 3 paturi și 3 camere cu două paturi în două corpuri de clădire situate în aceeași curte. Există un proiect pentru construcția a încă două camere. Turiștii beneficiază de parcare închisă în curtea pensiunii, loc pentru grătar cu terasă, cuptor pe lemne pentru pâine sau alte preparate tradiționale, un salon pentru evenimente cu 40 de locuri. Bineînțeles, nu lipsește locul de joacă pentru copii și tradiționalul foișor.

 

Pensiunea Leanylak este situată la aproximativ 1 km de celelalte două, dar condițiile sunt identice. Și aici avem o capacitate de cazare de 10 persoane structurată pe 3 camere, una cu 3 paturi și doua cu 2 paturi, fiecare cameră având posibilitatea de a introduce un pat suplimentar. La fel ca și la celelalte locații, parcarea este închisă în curtea pensiunii, este prezent locul de joacă pentru copii, grătarul și cuptorul pe lemne pentru pâine. La dispoziția turiștilor mai există o bucătărie spațioasă complet utilată și o baie.

 

Stând la Lăzarea aveți posibilitatea de a face excursii în zonă, cu sau fără ghidaj, la Castelul Lazăr, punctul de belvedere de la Suseni, Lacul Roșu, Mănăstirea Izvoru Mureșului, peștera Șugău, Praid, Sovata, etc. Zona este foarte bine dezvoltată din punct de vedere turistic, astfel că timpul petrecut aici este o desfătare pentru trup și suflet.

Articol scris de Adrian Satmaru

Galerie fotografii Pensiunea Bartalis

 

Galerie fotografii Pensiunea Erika

 

Galerie fotografii Pensiunea Leanylak