Aș putea spune că am bătut Harghita până în cele mai ascunse cotloane, dar de fiecare dată am rămas uimit de surprizele plăcute care mi s-au destăinuit la tot pasul. Mergând de la Odorheiu Secuiesc spre Gheorgheni, pe Drumul Județean 138, în localitatea Subcetate, imediat după Biserica Catolică, se face la dreapta Drumul Comunal 60, drumul ce duce către Parcul de Animale Sălbatice Ivo.

2

Drumul șerpuiește sinuos pe malul Pârâului Ivo, afluent al Târnavei mari. Pășunile din stânga și dreapta drumului dau o nuanță de verde aprins asfaltului. În extremitatea sud-estică a Parcului, se ridică mândră o construcție cu 2 etaje. Abia când ajungi lângă ea îi deslușești numele și constați armonia ei cu a peisajului, Pensiunea Gyopar sau Floare de colț, dacă ar fi să traducem din maghiară în română.

De la asfalt nu se vede mare lucru, datorită vegetației, dar odată intrat în curte descoperi minunea de la marginea Parcului Ivo.

5

La parterul pensiunii se găsește o cameră de zi și de servit masa. Masa poate fi de tipul demipensiune (mic dejun și cină) sau pensiune completă (toate mesele). “Pâinea de casă prãjită la cuptor, sarmalele, friptuta de porc și alte meniuri tradiționale din gastronomia local, toate formează un adevărat „paradis” pentru gurmanzi”, precum spune domnul Abraham, proprietarul pensiunii.

 

Etajele 1 și 2 găzduiesc 7 camere dintre care una cu baie proprie și 6 camere cu trei băi, toate compartimentate în așa fel încât să asigure confortul necesar celor ce aleg să își petreacă un sejur de neuitat la Pensiunea Gyopar.

4

În curtea pensiunii se mai găsesc 5 căsuțe din lemn dotate cu două paturi la parter (pentru adulți) și două paturi la etaj (pentru copii). Fiecare căsuță are baie proprie, un loc pentru servit masa și încălzire electrică, acestea fiind alegerea perfectă pentru familiile cu 2 copii sau pentru grupuri de4 persoane. Fiecare căsuță are în față loc de joacă pentru copii. Parcarea se face în curtea pensiunii într-un loc foarte generos și bine întreținut. Pensiunea mai dispune de o terasă acoperită cu 50 de locuri onată cu diverse obiecte de anticariat, colecționarea obiectelor vechi, dar funcționale, fiind pasiunea domnului Abraham. Pentru cei care doresc să-și prepare singuri masa, există în curte un grătar acoperit dotat cu toate cele necesare.

img_20180710_133616 copy

Serviciile oferite de Pensiunea Gyopar sunt foarte diversificate și bine structurate pe categorii de turiști. Penru cei care vor să vină efectiv la odihnă, pensiunea oferă camere confortabile cu acces nelimitat la internet prin conexiune Wifi, saună, iar natura are grijă de rest. Pentru cei care doresc să viziteze și să se plimbe se poate asigura ghidaj în zonă sau, pentru grupuri de până la 120 de persoane se poate organiza o partidă de off-road de neuitat în împrejurimi. Iarna, pentru schiorii profesioniști pensiunea pune la dispoziție, contra cost, 35 de snowmobile și ghidaj astfel că, de aici se poate ajunge pentru o zi de schi la pârtiile de la Harghita Băi.

Un lucru este cert. Varietatea serviciilor oferite și ospitalitatea secuiască fac din Pensiunea Gyopar o locație potrivită pentru toate gusturile și toate categoriile de vârstă.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru și Pensiunea Gyopar 

Galerie fotografii Pensiunea Gyopar

 

Galerie fotografii camere Pensiunea Gyopar

 

Galerie fotografii restaurant Pensiunea Gyopar