Ținutul Sării, două cuvinte care înglobează o diversitate fantastică; 15 localități (Sovata, Sărățeni, Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Lupeni, Dealu, Vărșag, Izvoare, Zetea Subcetate, Deșag, Zetea, Brădești și Satu Mare), saline, izvoare termale, băi romane, mine, izvoare sărate, ceramică, tradiție, cultură. Acestea sunt doar o parte din ceea ce cuprind cele două cuvinte, Ținutul Sării. O poezie a tradiției folosirii sării naturale, tradiție ce o găsim întruchipată în alt fel în funcție de zona la care facem referire. Corundul este una dintre regiunile componente ale Ținutului Sării care include foarte multe din cele enumerate mai sus.
Aici avem celebra ceramică de Corund, Dealul Melcilor, Tinovul Fântâna Brazilor, Mina de Aragonit, Băile vechi din secolul XIX, băi ce au fost renovate și întreținute cu simț de răspundere dovadă fiind faptul că, la ora actuală, orice turist poate face o baie în apă sărată ca pe vremea romanilor, în piscină din lemn. Dacă tot vorbim de vestitele băi de la Corund este necesar să menșionăm că amenajarea lor a fost făcută în așa fel încât să răspundă și celor mai exigente pretenții. Așa se justifică faptul că aici există mese cu scaune pentru cei care doresc să servească masa sau să se odihnească puțin după o baie sărată. De asemenea, sunt amenajate dușuri și șezlonguri cu umbrele pentru plajă. Imediat mai sus de băile romane se intră pe traseul către mina de aragonit, un traseu foarte bine definit și întreținut. Pe tot traseul există panouri explicative și informative în 3 limbi, iar la finalul potecii, în cel mai înalt punct de pe traseu, un punct de belvedere de unde se poate admira toată depresiunea și localitatea Corund. O mostră a implicării pentru păstrarea obiectivelor de interes turistic. Felicitări celor care au reușit amenajarea, renovarea și păstrarea acestor minuni!
Dacă tot vorbim de obiective turistice, este absolut necesar, ca după o zi de vizite să și adăstăm undeva. Pentru azi am ales Pensiunea Mako din Corund, aflată la doar 10 minute de obiectivele turistice mai sus menționate.
Pensiunea Mako își așteaptă musafirii cu 4 camere cu două paturi și baie proprie, foarte bine delimitate și compartimentate, astfel că este asigurat confortul atât de necesar tuturor.
În aceeași curte, opus de corpul camerelor există un salon de servire a mesei ce poate servi cu lejeritate 40 de persoane. Mâncarea tradițională secuiască, murăturile sărate cu apă naturală venită din pământ, slănina pregătită cum se cuvine, pâinea făcută în casă și ospitalitatea gazdelor sunt doar câteva din atuurile care recomandă această pensiune.
Dacă mai adăugăm și faptul că pensiunea Mako are și păstrăvărie proprie cu sortimente de păstrăv curcubeu și indigen în 3 bazine, mai punem la socoteală și posibilitatea organizării de mese festive, ajungem la concluzia că Pensiunea Mako este locul ideal pentru a petrece o perioadă de neuitat într-o zonă care are atât de multe de oferit.
Articol scris de Adrian Satmaru
Fotografie de Adrian Satmaru