Dacă vrei să te pierzi în natură, vrei un loc în care să-ți auzi respirația și foșnetul pădurilor, localitatea Vărșag este alegerea ideală. Sunt de 77 kilometri pătrați aproape neatinși de om, o suprafață încărcată de istorie, tradiție, natură, cascade, izvoare și animale sălbatice care te fac să crezi că nu ești pe pământ. Peisajul se îmbină armonios cu ospitalitatea localnicilor care iți zâmbesc la tot pasul. De departe cele mai cunoscute atracții turistice din zonă sunt Cascada Vărșag sau Cascada Seciului, Lacul Zetea, Rezervația de animale sălbatice Ivo, Poiana Târnavei, Izvorul Târnavei.

img_20180803_130938 copy

La Cascada Vărșag se poate ajunge foarte ușor. Drumul șerpuiește pe lângă Lacul Zetea și după câțiva kilometri intră în localitatea Vărșag. Pe partea dreaptă avem pantele line, uneori abrupte, frumos împădurite ale munților Gurghiu, iar pe partea stângă casele locuitorilor specifice așezărilor de tip cătun. Drumul Județean 138B ajunge la o ramificație, unde pe partea dreaptă vom zări o exploatare forestieră. Drumul către cascada Vărșag trece fix prin mijlocul exploatării, ca apoi, să intre în pădure.

img_20180803_121503 copy

De aici mai avem aproximativ 5 km până la cascada Vărșag, dar vă propun să facem o oprire cu 3 km înainte de cascadă, la Pensiunea Nagy Csalad Lak. Cum mergi spre cascadă, pe partea dreaptă, într-o linie dreaptă apare o căsuță aparent minusculă, dar la o abordare mai atentă se vede spre lunca râului că aceasta continuă pe pajiștea înverzită. Am intrat să dăm binețe și am rămas foarte plăcut surprinși de simplitatea și în același timp utilitatea construcției. La parter se află un salon pentru servit masa, cu accesorii în totalitate din lemn, o bucătărie complet utilată pentru turiștii care doresc să își petreacă ceva timp aici, 4 grupuri sanitare, un separeu ce poate fi foarte bine utilizat pentru întâlniri mai restrânse și o sală de jocuri.

 

La etaj există 2 camere cu 4 paturi, 2 camere triple, o cameră dublă și 3 grupuri sanitare. La mansardă spațiul este amenajat în așa fel încât pot dormi comod și liniștit 16 persoane. Cabana se pretează foarte bine pentru tabere de copii sau excursioniști în grupuri mari care adoră natura și nu pun foarte mare accent pe confortul unui hotl. Proprietarul pensiunii este foarte ospitalier și, la cerere, poate organiza drumeții în zonă, foc de tabără, mese tradiționale secuiești, plimbări cu căruța pe timp de vară și cu sania pe timp de iarnă. Tot la cerere, se poate face o baie în apă încălzită în vestitele ciubere secuiești. Nimic nu este mai autentic decât o baie fierbinte în mijlocul iernii la temperaturi apropiate sau ce depășesc pragul gerului. În ton cu tehnologia, în toată incinta pensiunii există semnal wireless la internet. Pentru cei care vor să organizeze un eveniment în mijlocul naturii, salonul pentru servit masa poate fi adaptat cu ușurință în așa fel încât 70 de persoane să se simtă mai mult decat confortabil.

 

Pentru doritorii de grătare, lângă terasa pensiunii există amenajat un spațiu pentru grătar ce include și un cuptor pentru pâine.

Și dacă tot am vorbit de Cascada Vărșag, este bine de menționat că de la Pensiune până la cascadă mai sunt necesare aproximativ 20 de minute de plimbare, munții Gurghiu fiind demni de un peisaj de poveste.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie de Adrian Satmaru