La doar 15 km de Aiud și 40 de km de Alba Iulia, la poalele munților Trascău, stă mărturie din anul 2003 una din perlele Văii Aiudului, Pensiunea Bodrogeni.

img_20180915_124837 copy
Vedere către Munții Trascăului de la Pensiunea Bodrogeni

Doamne ajută și bine ați venit! ” v-ar ura ardelenii din satul Poiana Aiudului, localitatea unde este situată Pensiunea Bodrogeni. Piscuri pitorești ieșite din frunzișul codrilor, izvoare limpezi și iuți, simple case țărănești sunt doar câteva elemente care formează cadrul natural armonios în care fuga și stresul citadin vor fi umbrite.

galerie05
Căsuțele Pensiunii Bodrogeni

„La adăpostul Pensiunii Bodrogeni, deja din anul 2003, vă oferim condiții excelente pentru a avea o vacanță reușită. Pentru Dumneavoastră sunt asigurate facilități moderne precum televiziune prin satelit, internet, etc. Sperăm să vă aprindem pofta de a vizita un paradis ardelenesc ce merită văzut.”, spuneau frații Balazs atunci când i-am cunoscut.

galerie07
Poftiți la masă! – Restaurant Pensiunea Bodrogeni

Trebuie să recunosc, foarte rar mi-a fost dat să văd o asemenea îmbinare armonioasă a construcției cu mediul înconjurător. Cele 8 căsuțe cu 3 paturi, baie proprie și încălzire, 2 ciubere din lemn cu apă sărată și apă caldă, restaurantul cu o arhitectură unică se armonizează perfect cu peisajul selenar oferit de priveliștea de basm a munților Trascău.

galerie04
Ciubăr cu apă caldă – Pensiunea Bodrogeni

Aici se poate ajunge foarte ușor, din Aiud, chiar din centru, de lângă cetate, se face drumul județean 107M spre Buru. În localitatea Poiana Aiudului se urmează indicatoarele către pensiune și, după câțiva kilometri, se ajunge la Pensiunea Bodrogeni.

Restaurantul pensiunii poate găzdui cu ușurință 240 de persoane, astfel că aici se pot organiza mese festive, nunți, petreceri de logodnă, botezuri, întâlniri de familie, etc. Mâncarea servită este strict tradițională, frații Balazs, proprietarii pensiunii, fiind mari conservatori și păstrători ai tradiției locale.

Dintre serviciile oferite nu lipsesc nici WiFi-ul, ghidajul local sau drumețiile în zonă, munții Trascău fiind cunoscuți pentru varietate formelor carstice existente aici.

Ospitalitatea gazdelor este proverbială. Îmi aduc aminte că prima oară când am ajuns aici, Iosif Balazs a fost cel care m-a întâmpinat. M-a întrebat de unde vin și când i-am spus că de la Sebeș a replicat foarte scurt: “Lung sau nu, drumul face foame! Ia aici un loc să-ți pun ceva să mănânci!”. Am luat loc și, în câteva minut,e a apărut cu un castron generos de ciorbă de fasole cu afumătură și smântână cum numai în Ardeal poți servi.

img_20180915_144648 copy
Ciorbă de văcuță – Restaurantul Pensiunii Bodrogeni

Absolut delicios! Abia după ce am servit masa s-a așezat lângă mine să povestim puțin. La momentul respectiv tocmai se consumase un majorat și era destul de ocupat cu activitățile de după, dar un lucru îl pot certifica. Pensiunea Bodrogeni este unul din locurile unde te duci și nu-ți mai vine să pleci, este un loc unde ajungi turist și pleci prieten, este un colț de rai al cărui ornament principal este ospitalitatea și deschiderea fraților Balazs.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografie Adrian Satmaru, Pensiunea Bodrogeni