Orașul în care au fost încoronați primii regi ai României Mari, orașul în care se află cea mai mare cetate bastionară din România rămasă în picioare (Cetatea Alba Carolina), orașul în care se află cea mai veche construcție renascentistă din România (capela Lázó), Alba Iulia ne-a fost gazdă și ghid în istoria sa atât de încărcată în importanță și semnificații pentru întreaga națiune română. Câteva zile de ședere în Alba Iulia, câteva file de istorie și câteva file de poveste s-au alăturat jurnalului nostru de călătorie din această vară, aducând un plus de conştientizare a trecutului nostru.

În acest articol este vorba despre un loc desprins din istorie și despre fantastica poveste a primei femei explorator din lume. Locul desprins din istorie este Restaurantul La Conac, un restaurant deschis recent, amplasat într-o vilă interbelică. Se află pe strada Decebal 10, la 300 de metri de Poarta a doua a Cetății Alba-Carolina.

Deoarece promisiunea Restaurantului La Conac este de a servi clienților mâncare, băutură și istorie, vila somptuoasă a fost amenajată astfel încât să spună o poveste, fiecare salon având un decor special. Camera cu porțelanuri fine își prezintă colecțiile expuse. Astfel, sunt puse în evidență măiestria artistică, calitatea superioară şi gustul estetic al porțelanurilor fine, dar şi varietatea stilistică şi echilibrul dintre artă şi necesităţile practice.
Salonul principal este spațiul dedicat primei femei explorator din lume, Lady Florence Baker sau Florica Maria Sas. Născută în Aiud, răpită și crescută într-un harem din Imperiul Otoman, Florica (Florence) va fi vândută unui aventurier englez de 37 de ani, Samuel White Baker. Aventura vieții ei începe după căsătoria cu Samuel Baker, Florence însoțindu-și soțul în toate expedițiile de explorare a Africii. Florica vorbea, la 18 ani, patru limbi: româna, maghiara, germana și turca. Învață engleza, araba și kiswahili. A fost o adevărată exploratoare și membru important al expedițiilor. Se ocupa de logistica expedițiilor, cunoștințele sale privind igiena și tratarea bolilor tropicale, a limbilor, a mentalităților din zona otomană și musulmană, diplomația sa, fiind indispensabile. Povestea fascinantă a Floricăi Sas și rolul jucat de ea în expediții ar putea deveni cu ușurință subiectul unui film de aventură cu tonuri de romance.
Salonul olive este o invitație gentilă pentru clienții Restaurantului La Conac fiind un spațiu ideal pentru o conversație liniștită cu prietenii sau pentru o lectură de calitate. Nu am spus nimic despre terasa restaurantului. Fântâna arteziană și florile care decorează spațiul terasei creează starea de relaxare de care ai nevoie după o zi de lucru obositoare sau, pur și simplu, cadrul necesar unei întâlniri cu prietenii.

Cât despre preparatele propuse de bucătarii restaurantului, pot spune că acestea se bazează pe ingrediente naturale. Se încurajează producătorii locali și se promovează mâncarea sănătoasă, tradițională, bineînțeles, transilvăneană. Produsele și ingredientele de bună calitate provin de la furnizori locali, serioși și de încredere. Interpretările produselor tradiționale, inventarea, recrearea, recompunerea si recombinarea rețetelor vechi sunt propunerile bucătarilor Restaurantului La Conac.
Propunerile lor nu sunt doar inspirații din bucătăria transilvăneană ci și din cea internațională. Meniul este original, prezentat la fel de … original. Astfel, avem un meniu pentru cei înfometați, unul pentru cei pofticioși și unul pentru cei însetați. Părerea mea este că truda bucătarilor Restaurantului La Conac care recompun și reinterpreteză zi de zi produsele și ingredientele, ca într-un atelier de orfevrerie, duce la realizarea unor combinații foarte reușite, apetisant aranjate în farfurie.
Felicitările noastre pentru crearea unui spațiu în care oricine se poate relaxa savurând mâncarea și băuturile fine, un restaurant cu servire impecabilă și atmosferă de înaltă clasă. Felicitările doamnei Adriana Duna, managerul acestui spațiu de excelență.
Recomandăm Restaurantul La Conac, din Alba Iulia, locul unde, într-o atmosferă de poveste, ești tratat și te simți ca un aristocrat.
Articol scris de Adriana Roman
Fotografie Adrian Satmaru și colecția Restaurantului La Conac
Galerie fotografii Restaurant La Conac
Galerie fotografii meniu, Restaurant La Conac
Un loc deosebit.Vom reveni cu plăcere.
Greaat post thanks