A fost denumit de-a lungul timpului în mai multe feluri: Atena Secuiască, Areopolis, oraşul-mamă al secuilor și are aproape 700 de ani. Este al doilea cel mai populat municipiu din judeţul Harghita şi este un important centru economic şi cultural al Ţinutului Secuiesc. Odorheiu Secuiesc este un alt oraș transilvănean care a început să ne spună povestea sa încărcată de istorie, cultură și tradiție. Aceasta este una din filele de poveste din Odorhei.

IMG_20180807_153800 copy
Bistro Elemozsia, Odorheiu Secuiesc

Venind de la Gheorgheni, pe lângă lacul Zetea, aerul de munte m-a făcut să mă gândesc invariabil la mâncare. Știind că ajung la Odorhei mi-am promis să mă opresc să mănânc ceva specific zonei. Cu gândul la preparatele secuiești am continuat către centrul orașului, dar m-am oprit repede pentru că mi-a atras atenția o clădire pe partea dreaptă, Elemozsia Bistro. Ceva „îmi făcea cu ochiul” și mă atrăgea să mă opresc. Ulterior, s-a dovedit că am făcut cea mai bună alegere. Clădirea este chiar pe colț, foarte vizibilă și bine întreținută. O terasă și un loc mai mult decât darnic în interior. De cum am intrat, mirosul îmbietor al burgerilor mi-a dictat comanda.

IMG_20180807_153752 copy
Bistro Elemozsia, Odorheiu Secuiesc

Interiorul bistroului Elemozsia este modern iar amenajarea acestuia se vede că a fost făcută de oameni profesioniști, serioși. Atmosfera este plăcută, culorile puternice ale mobilierului completează tonurile mai stinse ale pereților și ale pardoselei. Totul este unitar, coerent. Nimic nu pare în plus sau în minus.

image3
Bistro Elemozsia, Odorheiu Secuiesc

Încet, încet aflu povestea frumoasă a acestui loc. Pentru prima oară, denumirea de Elemózsia a apărut în 2016, când Jakab Mozes, absolvent al școlii de bucătari „Gundel Karoly” din Budapesta a avut idea de a deschide o afacere prin prepararea de burgeri după rețetă proprie și vânzarea acestora prin intermediul unui Food truck. Așa a luat naștere Elemozsia Food Truck. Denumirea vine de la numele de alint al acestuia „Mózsi” și de la tradiționalul „elemózsia”, care în limba maghiară înseamnă hrană. Principalele atuuri ale burgerilor lui Mózsi au fost și sunt rețeta proprie și prospețimea, la care se  adaugă calitatea ingredientelor și servirea. Chiflele burgerilor sunt făcute după rețetă proprie, iar carnea este preparată după o rețetă autentică ce aparține aceluiași Jakab Mozes.

image1
Faimosul burger made by Jakab Mozes – Bistro Elemozsia, Odorheiu Secuiesc

Iarna fiind foarte greu cu deplasarea și asigurarea condițiilor necesare pentru vânzarea dintr-un food truck a dus la apariția unui Bistro, de sine stătător. Astfel, a luat naștere, în Odorheiu Secuiesc, Bistro Elemozsiaspre încântarea culinară a localnicilor și a turiștilor care-i trec pragul. Bistro Elemozsia este exact ceea ce ai nevoie atunci când ai chef de o cafea și o gustare sau ai chef un pahar de vin și un super burger alături.

image6

Pentru cei care trec pragul Bistroului Elemozsia este bine de știut că aici se mai pot servi și 5 feluri de pizza, paste sau alte preparate, toate gătite în așa fel încât să te facă să revii.

IMG_20180807_153814 copy
Lista meniu pizza Bistro Elemozsia, Odorheiu Secuiesc

Bistro Elemozsia este locul în care meniul și decorul sunt prietenoase. Bistro Elemozsia este locul în care te oprești cu un prieten la un pahar de conversație sau cu gașca la depănat amintiri.

Dacă treceți prin Odorheiu Secuiesc sau orașul vă este gazdă pentru câteva zile, un popas la Bistro Elemozsia este obligatoriu. Calitatea burgerilor, ospitalitatea și servirea recomandă Elemozsia.

Aricol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru si Bistro Elemozsia

Galerie fotografii Bistro Elemozsia

 

Galerie fotografii meniu Bistro Elemozsia