În această vară am cunoscut ceea ce se numește ospitalitatea Ținutului Secuiesc. În Lăzarea, una din cele mai vechi aşezări ale depresiunii Gurghiului, am descoperit omenia și onestitatea unor oameni care primesc oaspeții în casa lor cu dragoste și respect.

Lăzarea a devenit unul dintre centrele cultural-artistice ale zonei. În mod fericit se combină elementele goticii clasice ale monumentelor sale cu formele arhitecturii renascentiste şi cele ale barocului precum şi cu formele caracteristice culturii populare. Vatra localităţii Lăzarea se află la 5 kilometri nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szármány (967 metri), la o altitudine de 770 metri. Topliţa se află la doar 31 de kilometri.

2
Pensiunea Kozma Maria, Lăzarea, județul Harghita

La cinci minute de centrul localității Lăzarea se află Pensiunea Kozma Maria, locul care ne-a primit cu căldură și ne-a fost acasă timp de trei zile. Doamna Kozma Maria, proprietarul pensiunii, este artist tradițional, sculptor în lemn. Lucrările doamnei Kozma sunt recunoscute internațional. Lemnul, indiferent de esență, a învățat să o asculte pe doamna Kozma, devenind lucrări de artă de anvergură, așa cum sunt porțile secuiești, mobilier (scaune sau mese) sau obiecte de decor: casete de bijuterii, lustre, vaze. Cu aceeași atenție și același respect cu care lucrează lemnul, doamna Kozma conduce gospodăria și pensiunea, alături de soțul dumneaei.

 

De la intrare ești impresionat de poarta pensiunii, lucrată de doamna Kozma. Poarta pensiunii este ornată cu elementele caracteristice porților secuiești și astfel, duce tradiția locală mai departe în viitor. Curtea pensiunii este generoasă, florile aducând culoare și prospețime pensiunii. Casa păstrează stilul tradițional al locului. Are opt camere, în total putând caza 21 de persoane. Căldura și curățenia camerelor creează o atmosferă familială, relaxantă.

 

În curtea pensiunii se poate servi masa, poți servi un grătar, poți folosi cuptorul de pâine cu lemne iar la umbra copacilor poți să te relaxezi într-un leagăn. Curtea Pensiunii Kozma adăpostește animale care pot fi mângâiate și răsfățate: văcuțe, iepuri, rațe și găini. Dacă vii cu copiii, aici, la pensiunea Kozma, aceștia vor fi mai mult decât încântați să cunoască și să mângâie animalele.

 

Așa cum spuneam mai sus, Pensiunea Kozma ne-a fost acasă pentru trei zile și, pe lângă cazarea rustică și caldă, mâncarea tradițională servită de doamna Kozma ne face să revenim pentru a mai trăi experiența culinară încă o dată.

Este bine de știut. Cât timp am fost cazați la Pensiunea Kozma, am vizitat următoarele:

  • Biserica fortificată romano-catolică
  • Capela Sfântul Anton
  • Mănăstirea și biserica franciscană
  • Castelul familiei Lázár
  • Monumentul eroilor căzuți în războaiele mondiale
  • Obeliscul comemorativ al ăascoalei din 1596
  • Memorialul martirilor din 1916

Recomandăm Pensiunea Kozma din toată inima, pentru căldura și ospitalitatea gazdelor, pentru curățenia casei și grija pentru oaspeți.

Articol scris de Adriana Roman

 

Fotografie Adrian Satmaru