Între două lumi, între două culturi, pe cea mai înaltă șosea din România, pe cursul Sebeșului, mândru se ridică și uimește prin măreție și frumusețe Lacul Oașa. Cum vii dinspre Sebeș, treci prin Petrești, apoi pe lângă lacul Obreja de Căpâlna, ajungi la Șugag, intri pe Transalpina și începi și urci vârtos pe Valea Frumoasei către Barajul Oașa. De la Șugag, chiar înainte de Tău Bistra, treci pe lângă Masa Jidovului, apoi drumul șerpuiește în serpentine către Lacul și Barajul Oașa.

Șoseaua trece de nenumărate ori când în județul Sibiu, când în județul Alba. Două culturi se împletesc maiestuos într-o singură șosea, pe Valea Sebeșului între Munții Șureanu și Munții Cindrel (Cibin, Cândrel sau Sibiu, după cum mai sunt cunoscuți). Drumul devine aproape plan la latitudinea de 1.255 de metri. La un moment dat, după o curbă largă, se zărește peretele de anrocamente din care este construit barajul. Șoseaua trece peste coronamentul barajului.

Pe partea stângă se poate admira măreția văii Sebeșului de la o înălțime de 90 de metri, iar pe partea dreaptă se poate vedea luciul apei ce se sfârșește departe, la orizont, cu cei 2.130 de metri ai Vârfului lui Pătru din Munții Șureanu. De pe mijlocul barajului, la coronament, exact pe șosea se pot admira 460 de hectare de luciu de apă ce cumulează 136 de milioane de metri cubi de apă. O minune a ingineriei românești ce deservește centrala subterană de la Gâlceag, centrală de tip cavernă, îngropată în munte, cu o putere instalată de 150 MW, putere dată de două grupuri de tip Francis. Barajul a fost finalizat în 1979, iar centrala a fost pusă în funcțiune în anul 1980.

Pentru amatorii de pescuit, Lacul Oașa este renumit pentru păstrăv, clean și crăiete sau boiștean. Amatorii de drumeții montane au la dispoziție două trasee importante, unul către vârful lui Pătru din Munții Șureanu și al doilea în Munții Cindrel, către Parcul Natural Cindrel.

Peisajul are un farmec aparte în toate anotimpurile, vara brazii ce se oglindesc în apa albăstruie colorată de seninul cerului, iarna, albul ce contrastează ireal cu verdele brazilor, iar toamna, peisajul este completat desăvârșit de cel mai vestit pictor al tuturor timpurilor, natura.

Indiferent că vii ca turist, pescar, montaniard sau ca simplu trecător este imposibil să nu remarci frumusețea cu care natura și omul au îmbinat deopotrivă utilul cu plăcutul.
Pentru cazare în zonă îți recomandăm Vila Rodica și Casa Transalpina din Șugag sau dacă vrei să guști natura și să te bucuri de aerul tare și puternic ozonat al muntelui te poți caza la Perla Mărtiniei. Dacă vrei să-ți descarci sufletul și să poposești pentru o vreme întru cele bisericești, poți trece pe la Mănăstirea Oașa. Mănăstirea se găsește pe partea dreaptă a lacului, pe drumul ce leagă localitatea Șugag de Luncile Prigoanei.
Articol scris de Adrian Satmaru – jurnalist
Buna am batut cu pasul acest traseu , in marsuri repetate