Treci prin stațiunile Călimănești și Căciulata, venind dinspre Râmnicu Vâlcea și îndreptând-te către Brezoi, pe partea dreaptă se înalță impunătorul masiv Cozia cu renumita-i mănăstire, ai Castrul roman Arutela și Oltul, râul care a fost prieten bun haiducilor din vremuri de demult. La câțiva kilometri de la ieșirea din Căciulata se face drumul la stânga către Brezoi, pe Valea Lotrului. Un firișor de apă te ghidează către Barajul Brădișor, ultima stavilă înainte de vărsarea Lotrului în Olt.

2
Pensiunea Domniței Sophie

Drumul șerpuiește către Brădișor și imediat cum intri în localitatea Săliștea, sat aparținător de comuna Malaia, a doua casă pe partea stângă, este Pensiunea Domniței Sophie. O clădire impunătoare, îngrijită, cu o parcare mare în față. Pe partea dreaptă, înainte de a urca treptele către recepție, dai de o moară în miniatură construită de proprietarul pensiunii, un om cu o pasiune deosebită pentru tot ceea ce înseamnă lemn și handmade. Tot ceea ce pot spune este că aici, totul a fost făcut cu suflet, pasiune și dăruire. Se vede și se simte prin atmosfera creată de cei care au construit și întrețin această locație, pe Valea Lotrului.

10
Pensiunea Domniței Sophie

Pensiunea Domniței Sophie este una dintre puținele locații de cazare din zonă care dispune de un restaurant acreditat, astfel că servirea celor trei mese pe zi aici nu constituie o îngrijorare, ba chiar este un deliciu, Domnița Sophie fiind un excelent bucătar. Am avut ocazia să petrec 3 zile la această pensiune și pot spune cu mâna pe inimă că proprietarii sunt oameni gospodari, sociabili, foarte buni cunoscători ai zonei care se implică constant și continuu în promovarea Văii Lotrului.

9
Restaurantul Pensiunii Domnița Sophie

Pensiunea dispune de 14 camere cu paturi matrimoniale sau twin și de un apartament, capacitatea de cazare fiind de 32 de persoane. Camerele sunt aerisite și bine luminate, curate, foarte bine compartimentate și aranjate. Bunul gust și îmbinarea culorilor îți conferă liniște și relaxare.

Pentru proprietari, relaxarea oaspeților este pusă în prim plan astfel că, în spatele pensiunii există un teren de tenis de picior, piscină pentru adulți și copii și o construcție acoperită cu un loc de joacă pentru copii și o masă pentru tenis de masă. De asemenea, în interiorul pensiunii, chiar lângă cramă, este disponibilă o sală cu masă de biliard.

Oaspeții cazați la Pensiunea Domniței Sophie nu duc lipsă de liniște și relaxare. Pentru amatorii de pescuit, soțul doamnei Sophie, pescar cu experiență, poate oferi ghidaj către diverse locații. Pentru doritorii de drumeții, multitudinea de obiective turistice din zonă asigură șederea pentru cel puțin o săptămână, astfel că, dacă stați la Pensiunea Domniței Sophie puteți vizita, Cascada Sila către care drumul începe exact din spatele pensiunii pe valea pârâului cu același nume, Barajul Brădișor, Lacul Malaia, Cascada Scoruș, Peștera Laptelui, Biserica de lemn din Malaia, Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci, Monumentul din Malaia, Izvorul Sfânta Maria, Crucea și Fântâna Brătienilor și multe altele.

Un lucru este sigur, un sejur la Pensiunea Domniței Sophie constituie o picătură de liniște și relaxare la poalele munților Căpățânii.

Articol scris de Adrian Satmaru – jurnalist