Toplița este un oraș în nord-vestul județului Harghita, aflat pe drumul european E578, în apropiere de granița cu județul MureșPtolemeu spune că în arealul orașului ar fi existat o cetate dacică, Sangidava, nedescoperită pe teren. În secolul XIII, în zonă au început să se stabilească familii de secui. Prima menționare documentară a localității datează din 1567. A fost declarat oraș în 1956, iar în 2002 a fost declarat municipiu. Orașul a trecut prin mai multe schimbări de nume: TaplóczaTopliczaGyergyó-Toplicza, din 3 februarie 1861 Oláh-Toplicza, apoi în 1 ianuarie 1907 Maroshévíz, până în 1918, când a primit numele Toplița Română. În ambele limbi, maghiară și română, numele înseamnă „izvor de apă caldă„. Iată istoria, pe scurt, a unui oraș cu puternic potențial turistic. Un oraș aflat în așteptarea unei mâini ferme care să îl salveze din anonimat.

Obiectivele de interes turistic sau cu potențial turistic sunt numeroase. Cele mai importante sunt: Cascada de apă termală ToplițaCastelul Urmánczy, Cascada Mezotermală Topliţa. Recomandăm Pensiunea La Gagea din Toplița, pensiunea la care am fost cazați pentru câteva zile.

Vedeta articolului nostru este Castelul Baronului Urmanczy.

IMG_20180726_132959 copy

Acest castel a fost construit între anii 19031906 de către arhitectul de origine tiroleză Virgilio Giacomuzzi pentru Jeromos Urmanczy, fiind în proprietatea familiei Urmanczy.  Proprietatea imensă și construcția impozantă a castelului erau la vremea aceea un simbol al bunăstării pentru această familie.

l_-50104031
Castelul Baronului Urmanczy – 1917-1918

Instaurarea regimului comunist a dus la naționalizarea castelului împreună cu toată averea familiei Urmanczy. Castelul a fost transformat în spital local. Au fost făcute modificări la strucutura interioară a castelului, au fost modificate compartimentările camerelor iar scara interioară din lemn a fost înlocuită cu una din beton. Ruinarea castelului a fost accentuată începând cu luna septembrie a anului 1944, cu marșul trupelor sovietice și române. Din 1963, în castel funcționează un spital. Astfel, sunt făcute alte modificări pentru îndepliniriea funcției de spital: holul mare și sala de mese a castelului s-au modificat, iar scara de lemn a fost demolată. Decăderea este accentuată odată cu ridicarea noului spital din oraș, care a acoperit fațada principală a castelului, lăsând totodată castelul gol, fără funcție. Parcul a rămas incomplet, iar în afara spitalului, pe acest domeniu care aparține castelului, se mai află o clădire publică, grandioasă și câteva blocuri.

IMG_20180726_132820 copy

Castelul a fost părăsit, nu a mai fost modernizat, curtea interioară a fost distrusă din cauza construcției clădirii noului spital. La sfârșitul secolului XX, castelul este preluat de Muzeul Județean Harghita și se înființează în castel un muzeu etnografic. Muzeul deținea obiecte ce ilustrau aspecte privind ocupațiile tradiționale în zona Toplița: agricultura, creșterea animalelor, păstoritul, meșteșuguri tradiționale, vânătoarea, pescuitul, culesul, obiecte ce ilustrau portul popular, amenajarea și împodobirea locuinței, instalații tradiționale, obiecte ce ilustrau aspecte ale vieții spirituale, de cult, credințe.

IMG_20180726_132712 copy

În anul 2009 a existat o retrocedare a castelului către moștenitorii legali, în urma unor procese ajunse până în Ungaria. Moștenitorii au cerut chirie Consiliului Județean Harghita. În anul 2013, din cauza chiriei mari, castelul a fost părăsit.

În prezent, Castelul Urmanczy este închis tuturor. Privirile curioase ale trecătorilor sunt oprite de un gard ce înconjoară castelul de jur împrejur. Curtea castelului este păzită de câini.

sursa info: turismistoric.ro

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru