Șugag. O comună și un sat omonim. Natura își etalează frumusețile făcând exces vizibil la orice pas, în orice anotimp. Șugag se află pe Valea Sebeșului, în jumătatea de vest a țării, pe versantul nordic al Carpaților Meridionali, în Munții Șureanu. Se află în sudul județului Alba, la o distanță de 45 de kilometri de Alba Iulia și la 29 de kilometri de orașul Sebeș. Succesiunea de culmi prelungi, care ușor, ușor coboară treptat de la peste 2.000 de metri altitudine (Vârful lui Pătru se află la 2.130 metri) până la 650 de metri, este separată de o rețea de văi. Astfel, se nasc versanți mai slab sau mai puternic înclinați, unde natura se desfășoară nestingherită. Mai ales vara, în această zonă, turiștii se bucură de explozia de frumusețe a naturii și de ospitalitatea pensiunilor.

3
Casa Transalpina, Șugag, județul Alba

O pensiune a cărei nume îți spune că te afli în apropierea celei mai frumoase și înalte șosele din România, Transalpina, ne spune povestea ei ce se împletește cu povestea faimoasei șosele. Se află chiar pe DN67C, intrarea în pensiune făcându-se direct din șosea. O casă mândră te întâmpină și îți promite relaxarea și liniștea de care ai nevoie în zilele pe care le petreci aici.

În camerele curate și aerisite, mobilierul modern, accesoriile asortate sunt prietene bune cu verdele pădurii care îți bate în ferestre. Un aer blând și cald de curățenie sufletească și o energie ce inspiră calmul și relaxarea te întâmpină în camerele pensiunii. Orice cameră ai alege în Casa Transalpina, vei trăi aceeași senzație de liniște și relaxare. Somnul îți este odihnitor și diminețile, aici, pot începe cu scăldatul picioarelor în firul pârâului din spatele pensiunii. Martoră îți va fi pădurea ce, tainică, șoptește blând din cetină.

Un foișor te așteaptă să îți aduni familia sau prietenii cu care ai venit în vacanță. Ce prilej mai bun de a te bucura de prezența lor și ce loc mai bun decât foișorul acesta care ocrotitor te primește sub acoperișul lui? Te poți relaxa aici, în foișorul Casei Transalpina, după ce ai servit masa sau după grătarul pe care ai rumenit fripturile și frigăruile. Te poți relaxa aici, după ce te-ai întors din drumeție. Pădurea, vecina prietenă a Casei Transalpina, te așteaptă să o descoperi, să-i respiri aerul și să-i deslușești tainele.

Gazdele Casei Transalpina sunt oameni gospodari, sinceritatea și căldura cu care te primesc te vor cuceri și, cu siguranță, în următorul concediu, vei reveni. Sunt oameni pentru care prezența ta în Casa Transalpina este prioritară. Pentru ei, tu, turistule, ești în centrul atenției lor. Pentru toate acestea, vii și revii la Casa Transalpina.