Ca în orice oraș în care intri pentru prima dată, încerci să afli de la cunoscuți, de la localnici și, bineînțeles, Google, ce îți poate oferi acel oraș. Restaurante, hoteluri sau pensiuni, locuri în care să petreci o după-masă liniștită sau o seară deosebită. Astfel, am aflat că Gheorgheni-ul poate oferi localnicilor și turiștilor, deopotrivă, locuri pentru fiecare nevoie a turiștilor. Curiozitatea îți este satisfacută vizitând Liceul Teoretic Salamon Ernő, Biserica Szent Miklós, Biserica Sfântul Gheorghe, Grădina Csiky, adică parcul dendrologic înființat de avocatul Dr. Csiky Dénes, Muzeul Tarisznyás Márton. Poți să mănânci o super gustoasă pizza la Texas Pub și poți să îți petreci o după-masă relaxantă la Cafe Central.

IMG_20180620_193217 copy
Cafe Central, Gheorgheni

Acest articol este despre Cafe Central. Cafenea și ceainărie deopotrivă, localul acesta este ca o broșă delicată prinsă pe pieptul orașului. Cafeneaua se află într-o clădire veche, din vremea când Gheorgheni-ul era un târgușor de graniță, populat fiind în majoritate de armeni. Prezența armenilor în Transilvania este sesizată în secolul al XVII-lea. În 1654, un grup de armeni moldoveni, sub conducerea lui Mardiros Gandra și a fraților Azbey, a migrat, o parte stabilindu-se pe hotarul de răsărit al localității Gheorgheni. Cultura armeană este puternic prezentă fiind grațios reprezentată de arhitectura centrului vechi al orașului.

Casa primitoare (situată pe Str. Márton Áron Nr. 7) te întâmpină cu o mică și cochetă terasă, unde poți să te delectezi cu o cafea preparată după o rețetă armenească, se spune. În meniul Cafe Central este săracă lista cu  băuturi alcoolice, dar compensează din plin ceaiurile, cafeaua aromată și cocktail-urile nonalcoolice. Pentru o atmosferă de relaxare, lumina difuză din ceainărie e numai bună. Interiorul este decorat simplu, cu bun gust, iar tabloul desenat pe unul din pereții cafenelei amintește de trecutul aromelor cafenelelor armenești.

IMG_20180620_211507 copy

La Cafe Central poți găsi o sumedenie de sortimente de ceai și poți să completezi savoarea ceaiului sau a cafelei cu prăjituri, fursecuri sau dulcețuri, toate făcute după vechi rețete armene. Este uimitor cum savoarea ceaiului intră în corp, apoi în minte, în cele din urmă în suflet si caută să rămână acolo pentru totdeauna. Efectul pe care această licoare îl are asupra tuturor face ca oamenii să vină la Cafe Central, să se întâlnească mai des, să povestească, să fie mai veseli și mai deschiși.

Cafe Central este pentru clienților săi un loc al amiciției, al povestirilor cotidiene, al pasiunii pentru ceai și cafea, un loc al deschiderii sufletului către frumos. Cafe Central este pentru Gheorgheni locul unde întâlnirile au savoarea boemă a trecutului. Este locul unde grupuri de amici se întâlnesc și, în atmosfera liniștită a locului, își petrec timpul. Este locul unde sunt ținute expoziții, lecturi de carte și prezentări. Este locul din Gheorgheni unde cultura se manifestă liber.

Într-o cochetă casă cu parfum interbelic și atmosferă caldă, la Cafe Central, descoperi acel loc deosebit, unde te detașezi de grijile lumii exterioare, toate aceste la „o clipă de liniște”, la o ceașcă de ceai sau cafea.