Statuia unui ctitor
Bulevardul Dinicu Golescu este una dintre arterele importante ale Bucureştiului. Face legătura între centrul capitalei şi zona Gării de Nord. Acest bulevard a fost considerat un spaţiu reprezentativ al oraşului, astfel a fost ales pentru amplasarea uneia dintre cele mai interesante monumente, cel dedicat lui Dinicu Golescu. Amplasarea grupului statuar, în această zonă se explică şi prin faptul că aici se găsea una dintre moşiile lui Dinicu Golescu. Monumentul se află la intersecția bulevardului Dinicu Golescu și a străzii Mircea Vulcănescu (fostă Ștefan Furtună).

Dinicu Golescu (1777 – 1830) a fost unul din ctitorii modernizării vieţii culturale şi politice a Ţărilor Româneşti. A fost membru fondator în anul 1827 al Societății literare și a contribuit la înființarea primului ziar scris în limba română, împreună cu Ion Heliade Rădulescu, Curierul românesc, apărut în 1829. Acesta avea o orientare iluministă. Societatea literară îşi avea sediul în casele luxoase ale lui Dinicu Golescu, pe Podul Mogoşoaiei. Dinicu Golescu iniţiază prima revistă în limba română „Fama Lipschii”, numită aşa deoarece revista era tipărită la Leipzig, în Germania.
Este cunoscut și pentru scrierea primului jurnal de călătorie al unui român în Occident Însemnare a călătoriei mele. Dinicu Golescu a fost un boier şi cărturar român, fiu al marelui ban de Ţara Românească Radu Golescu şi al Zoiţei Florescu. A infiintat in anul 1826, pe mosia sa din Golesti, o scoala in care puteau invata gratuit tineri indiferent de categoria sociala din care făceau parte. Dinicu Golescu a avut 4 fii, ale caror busturi se afla la baza statuii tatălui lor. Interesant este faptul ca 3 dintre acestia, au ocupat in diferite momente postul de prim ministru al Romaniei.
Astfel, Ştefan Golescu (1809 – 27 august 1874) a fost militar si om politic, participant la Revolutia din 1848, a fost prim ministru al Romaniei intre 1867 si 1868. Nicolae Constantin Golescu (1810 – 10 decembrie 1877) a fost prim-ministru al Romaniei in doua mandate in anii 1868 si 1870. Alexandru G. Golescu mai cunoscut ca Arapila (1819 – 15 august 1881) a fost om politic liberal ce a fost prim ministru al Romaniei intre 14 februarie si 1 mai 1870. Cel de al patrulea fiu, Radu a fost ofiter al armatei romane, nefiind implicat in politica.
Monumentul lui Dinicu Golescu din București, ridicat în 1908, este opera sculptorului Wladimir Hegel în colaborare cu sculptorii Carol Storck și Dimitrie Mirea. Monumentul îl reprezintă pe Dinicu Golescu și pe cei patru fii ai săi, Ștefan Golescu, Nicolae Golescu, Radu Golescu și Alexandru C. Golescu. La ridicarea monumentului, Wladimir Hegel a sculptat statuia lui Dinicu Golescu iar sculptorii Carol Storck și Dimitrie D. Mirea au sculptat busturile fiilor acestuia.
Monumentul Goleștilor este una din ultimele sculpturi monumentale realizate de Wladimir Hegel, o „lucrare de bătrânețe”, cum o numesc unii exegeți. Statuia lui Dinicu Golescu se află în apropiere de Spitalul Militar Central și de Muzeul Militar Național.
Grupul statuar este realizat din bronz și așezat pe un soclu de marmură cu o înălțime de 4,4 metri. Soclul este flancat pe toate cele patru laturi de alte patru busturi din bronz ce îi înfățișează pe cei patru fii ai lui Golescu. Ansamblul statuar a fost amplasat anul în 1908 pe Bulevardul ce poartă numele boierului Dinicu Golescu.