Fiecare oraș își are propria istorie, propria poveste. Sunt puține orașe în România care își construiesc identitatea, ca într-un puzzle colorat, fiind reprezentate atât de industrie și gastronomie cât și de artă. Când spui Baia Mare, gândul zboară la industria minieră, primele activități miniere în această zonă fiind atestate din secolele al II-lea și al III-lea d.Hr. Când spui Baia Mare, gândul zboară și la Festivalul Castanelor, festival dedicat delicioaselor produse din castane, care a devenit sărbătoarea orașului, având deja o tradiție de peste 25 de ani. Cu plăcută surprindere am descoperit o frumoasă istorie a orașului Baia Mare legată de artă, de pictură, în special.

Un pictor maghiar de origine armeană, Hollosy Simon avea să scrie istoria artei orașului Baia Mare. În 1896, Hollosy, alături de școala sa de pictură vine la Baia Mare și, impresionat de oraș, decide să se stabilească aici pentru următorii ani. Succesul datorat lui Simon creează contextul formării unei Școlii Băimarene de Pictură. La început, artiștii s-au întâlnit în câteva barăci din Parcul Municipal Regina Maria, însă, timpul și recunoașterea europeană, îi face pe artiștii de aici să solicite o nouă locație pentru 8 ateliere. Construcția propriu-zisă a Coloniei începe după hotărârea de Consiliu Local din 1898. În 1901, Hollosy Simon părăsește orașul. Un an mai târziu aici se pun bazele Școlii de Pictură Băimărene. Artiștii rămași, dar și studenții veniți, au avut un rol important în introducerea Impresionalismului și Post-Impresionalismului.
Contextul istoric bogat al locului au făcut ca strada unde a luat ființă și a funcționat Colonia să primească numele de strada Pictorilor. Pe această stradă, am descoperit o pensiune care poartă amprenta poveștilor legate de Colonie (clădirea pensiunii aflându-se vis-à-vis de Colonie) și de artiștii care au locuit cu chirie pe această stradă.
Pensiunea Pictorilor este rezultatul implicării unei familii care s-a implicat în prezervarea unei clădiri încărcate de istorie, o istorie legată de frumos, de artă. Deschisă oficial în anul 2009, Pensiunea Pictorilor a fost una dintre primele pensiuni din Baia Mare. Unii turiști au lăsat aici, pentru că se simțeau legați de istoria locului, diferite lucruri, sub formă de cadouri, pentru a simți de fiecare dată când se întorc acel sentiment de „acasă”.
Ca omagiu adus marilor pictori, proprietarii Pensiunii Pictorilor au hotărât ca unele camera să poarte numele pictorilor. Astfel, o cameră matrimonială superioară, este Camera Hollosy Simon, purtând numele pictorului maghiar care a pus bazele Școlii de Artă de la Baia Mare prin taberele de pictură, organizate încă din 1896. Cea de a doua cameră matrimonială superioară, este Camera Ferenczy Karoly, apropiat al lui Hollosy Simon. Suita superioară Eugen Pascu poartă numele pictorului care a dat continuitate școlii băimărene, înființate de Hollosy Simon.
Camerele sunt aerisite, mobila elegantă și practică, având elemente care sugerează atenția către simplitate și frumos. Fiecare dintre camere are baie proprie, internet WIFI, televizor, apă caldă nonstop și încălzire centrală.
Situată la câteva minute de centrul orașului Baia Mare, Pensiunea Pictorilor este un exemplu de prezervare a trecutului, de implicare a unei familii pentru crearea și menținerea unui loc prietenos, curat, învăluit în liniște și pace.
Pensiunea Pictorilor este recomandarea noastră, Turist prin Romania, pentru cazare în Baia Mare.