Pe vremuri, exista o emisiune la Radio care se numea “O zi într-o oră”. Este exact ceea ce am trăit eu la Pensiunea Lorincz din Căpâlnița.

IMG_20180806_164051 copy
Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Început de august, căldură insuportabilă, praf mult și oboseală pe măsură. Am căutat un loc unde să mă cazez și, într-un final, am găsit la Căpâlnița, la Pensiunea Lorincz. Am găsit aici niște oameni absolut minunați. Nu știau ce să pună pe masă mai întâi, cafea, prăjituri, siropuri, dulcețuri, băuturi, mâncăruri, …. .

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Oameni în adevăratul sens al cuvântului. Am gustat din prăjituri, am băut o cafea, am stat puțin de vorbă și m-am retras către camera care mi-a fost recomandată. La intrarea în cameră, stupoare, … totul din lemn, baie proprie, o căldură intimă și relaxantă. Am simțit de prima dată că, aici totul este mai bine ca acasă.

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Așternuturile curate mirosind a proaspăt, totul impecabil, curtea aranjată și primitoare, ospitalitatea poate fi luată drept etalon.

După ce m-am cazat și am făcut un bine-meritat duș am ieșit din cameră și am intrat în sala de servire a mesei. Aici am întâlnit toți membrii familiei Lorincz. Așa cum se spune că există oameni și oameni, exact așa pot spune eu că am dat de oameni între oameni; deschiși, sinceri, binevitori, ospitalieri. Un rai al turistului!

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Din vorbă în vorbă am aflat că au pensiunea încă din anul 2000 și la ora actuală au ajuns la 36 de locuri de cazare în 4 căsuțe cu baie proprie și paturi la etaj pentru copii, 4 camere cu două paturi în corpul central și la mansardă 3 camere cu două paturi.

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Domnul Lorincz a ținut să menționeze că vara se organizează excurii la stânile din împrejurimi cu degustări de brânză, caș, cașcaval și alte produse tradiâionale din zonă, iar iarna se pot face plimbări cu sania. În curte, pentru doritori, există un foișor dotat cu mese ce pot asigura locuri de până la 30 de persoane.

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Grătarul, dotat și cu cuptor pentru pâine este folosit frecvent pentru coacerea pâinii tradiționale secuiești, pâine cu cartofi. Am avut privilegiul de a gusta din pâinea tradițională, pot spune că am mâncat o combinație între pâine și cozonac. Adevărul este că acolo unde pui suflet nu poate ieși decât ceva bun, iar acești oameni pun suflet în tot ceea ce fac.

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Revenind la așezarea geografică, este bine de menționat faptul că Pensiunea Lorincz este situată, strategic, la o distanță egală de toate obiectivele turistice importante din zonă, astfel că, până la Hargita Băi și partiile de schi avem doar 20 de km, până la Praid 60 de km, până la Cascada Vărșag 45 de km, până la ștrandul termal de la Vlăhița, 6 km, până la Băile Homorod, 5 km, etc.

Pensiunea Lorincz din Căpâlnița

Puține ori mi s-a întâmplat să am senzația că sunt acasă, că am persoanele dragi mie lângă mine. Timpul petrecut la Pensiunea Lorincz a fost absolut de excepție. Am avut senzația că fac parte din familie, că sunt un om de-al locului, că sunt acolo de ani și ani de zile.

Iată deci, ce face cu adevărat cinste turismului românesc, ospitalitatea și oamenii care știu să se facă plăcuți, toate acestea în Mândra mea, Harghita.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru