Dor de verde și liniștea muntelui

Călătorim. Călătorim mult prin țară. Ne încărcăm de frumusețe, de energia locurilor și a oamenilor. Întorși acasă, povestim despre ele și martorele tăcute ale minunilor pe care le-am trăit și simțit sunt fotografiile. De parcă, în ele, sunt ascunse tăcut fiorul aerului tare de munte, culorile vii ale pădurii, căldura primirii gazdei și mirosul proaspăt de pâine coaptă. Ducem în cotidian frumusețea locurilor văzute și privind fotografiile apare un dor neostoit de frumos și verde.

DSC_5247 copy
Cascada Bâlea

O astfel de experiență am trăit revăzând fotografiile de la Cascada Bâlea. Frumusețea aceea sălbatică și explozia de verde mi s-a întipărit în minte și o port în suflet de atunci când, din Transfăgărășan, am urcat la cascadă. Am mers aproape 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu. Frumusețea apei ropotind înfuriată printre stânci, verdele ce o înconjoară, stâncile ascuțite amenințător, aerul acela umed și verdele creează un tablou ce doar la fața locului îl poți vedea, îl poți simți, îl poți trăi.

Este cea mai mare cascadă în trepte din România, având o cădere de 60 de metri, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea. Cascada Bâlea este numită și Urlătoarea Bâlei. Nu este de ajuns că Transfăgărășanul îți taie respirația. Cascada Bâlea se află în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1.200 metri altitudine. Munții aceștia sunt de o frumusețe absolut răpitoare. Imaginația omului capitulează, lăsând spațiul necesar etalării frumuseții naturii.

DSC_5250 copy
Cascada Bâlea

Să nu te lași înșelat de traseul către cascadă. Două treimi din traseu este ușor accesibil, însă la un moment dat dificultatea traseului crește brusc. Ultima treime din traseu te solicită fizic. Nu renunța chiar dacă acestă ultimă porțiune din drum necesită efort fizic consistent. Din cauza schimbării bruște de dificultate, mulți turiști se opresc înainte de a vedea cascada, crezând că aici se termină traseul și asta este tot ce se poate vedea. Nu este așa. Continuă și nu vei fi dezamăgit. Mai ai de mers aproximativ 20 de minute și, deodată, Cascada Bâlea apare dintr-o dată în față. Vei fi cucerit pe loc și creierul încins de la urcuș, abia va procesa informațiile copleșitoare. Vei rămâne mut în fața înălțimii impunătoare de 50 – 60 de metri.

Cascada Bâlea se poate admira și de la distanță, dar experiența este la apogeu doar atunci când ajungi la cascadă. O altă imagine care îți testează imaginația este din telecabină. Surprinzi cascada în toată splendoarea ei.

DSC_5260 copy
Cascada Bâlea

Zona Munților Făgăraș este una dintre cele mai mari bogații geografice ale țării noastre. Aici, la o altitudine de 2.000 de metri, pe o distanță de 90 de km se întinde Transfăgărășanul. Celebru fiind, șerpuiește când abrupt, când lin și leagă Muntenia de Transilvania. Pe traseul acesta poți vedea trei obiective turistice deosebite: Bâlea Cascadă, Bâlea Lac (cel mai mare lac glaciar) și Lacul Vidraru. În zonă sunt și Lacul Capra și Lacul Căprița.

Nu uita, turistule,

Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.