Stânca plimbătoare

De unde până unde numele acestea bizare? Piatra Teiului sau Stânca Dracului sau Stânca plimbătoare? Ce fenomene a inspirat oamenii locului încât un bolovan ciudat s-a pomenit cu numele astea? Ce mistere sunt în zonă și cum se explică ele?

Nu se poate să o fi ratat dacă, în drumurile tale, veneai dinspre Vatra Dornei sau Târgu Neamț sau chiar dinspre Toplița. Această piatră ciudată se află în amonte de confluența pârâului Largu cu râul Bistrița, la intersecția drumurilor DN15DN15B, DN17B. Mai bine zis, de aici sunt, spre sud-est, 44 km până la Bicaz, spre nord-est, 46 km până la Târgu Neamț, spre nord-vest, 85 km până la Vatra Dornei, iar către sud-vest 69 km până la Toplița.

Piatra aceasta este la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui, la câţiva kilometri de staţiunea Durău și este vizibilă de pe Viaductul Poiana Largului. Este un monument al naturii cu statut de rezervaţie naturală, din anul 1951. Stânca are o înălţime de 23 de metri şi este amplasată pe o terasă mai înaltă cu 5-7 metri față de nivelul Bistriței. Aria protejată are o suprafață de 0,2 ha și se găsește la altitudinea de 508 metri. Este este o klippă calcaroasă, un martor de eroziune al unui recif cretacic de natură coraligenă. În compozitia rocii intră o bogată faună fosilă sarmatică.

DSC_4269 copy

Ce legende sunt legate de misterioasa stâncă?

Local circulă mai multe legende legate de Piatra Dracului. Într-una din ele se spune că  Diavolul a făcut un pariu cu Dumnezeu. Diavolul voia controlul asupra omenilor şi l-a convins pe Dumnezeu să pună un pariu cu el pentru a-şi atinge scopul. El s-a lăudat că va putea fura stânca din vârful Ceahlăului şi i-o va putea aduce până în zori. Diavolul a reuşit să o desprindă de pe munte, dar în timp ce încerca să o aducă a auzit cântecul cocoşilor de la răsăritul soarelui, s-a sperit şi a scăpat-o. Încă mai încearcă să o mişte din loc, spun localnicii, dar nu reuşeşte niciodată mai mult de câţiva centimetri.

O altă legendă spune că Dumnezeu s-a supărat pe oameni. Diavolul i-a propus acestuia să îi pedepsească printr-un potop asemenea celui din vremea lui Noe, sperând să câştige lumea. O furtună puternică a pornit şi Diavolul a vrut să oprească cursul Bistriţei cu o stâncă desprisă din Ceahlău şi astfel să-i înece pe oameni. Deşi a reuşit să ia stânca şi să plece cu ea în zbor, Satana şi-a pierdut puterile la auzul cântecul cocoşilor, care anunţa că noaptea se termina, şi a scăpat-o. Din când în când, Diavolul se mai întoarce la ea şi se aşează în vârf. Atunci, ca prin vrajă, toate focurile se sting, iar animalele şi păsările tac. Această legendă apare şi în scrierile lui Alecu Russo.

DSC_4271 copy

A treia legendă vorbeşte despre un căpcăun care trăia pe Ceahlău și ademenea tinerele pe platoul muntelui, transformându-le în stane de piatră. Un tată al cărei fiică fusese răpită de căpcăun a adunat mai mulţi localnici şi l-a pândit pe căpcăun cu dorinţa de a-l nimici. Furios, căpcăunul a aşteptat căderea nopţii, care a venit odată cu o furtună puternică, a smuls o stâncă de pe Ceahlău şi a încercat să o arunce peste satul răzvrătiţilor. El a scăpat însă piatra în afara satului, după ce duhul bun al Ceahlăului, înfăţişat ca un tânăr voinic călare pe un cal înaripat, l-a izbit cu spada peste gheare.

Localnicii au aşezat pe vârful Pietrei Dracului o cruce, pentru a se feri de spiritele rele din legende. Piatra Dracului mai este cunoscută şi ca Piatra Teiului, pe vârful acesteia crescând la un moment dat un tei.

200720143116

Localnicii cred că stânca este blestemată. De-a lungul anilor, s-au aruncat sau au căzut în gol zeci de oameni. Se spune că în 1949 învăţătorul Pristavu s-a urcat pe stâncă. Ultima piatră de care s-a agăţat s-a desprins, iar el a căzut şi a murit. Așa spune profesorul Dorel Rusu, fost primar al comunei Poiana Teiului. Primarul a dispus să fie montată în vârful stâncii o cruce ca să alunge duhurile rele. Pentru că în vârful stâncii a crescut un tei, stânca a fost denumită şi Piatra Teiului.

Misterele legate de această stâncă sunt insă spulberate de știință. Specialiștii explică deplasarea pietrei în timpului nopţii, ca fiind o iluzie optică apărută prin mărirea sau micşorarea debitului apei.

Dacă ajungi în zonă, nu uita că ai câteva oportunități turistice de vecinătate: Lacul Izvorul Muntelui, Stațiunea Durău, Munții Ceahlău, Mănăstirea Petru Vodă, Platoul Comarnicului, Biserica de lemn din Galu, Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului și

 contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.