Poveste de dragoste împietrită

Este o poveste de dragoste. Această poveste a stat în zodia nefericirii de la începuturi și de-a lungul veacului.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, au fost doi frați care s-au îndrăgostit de aceeași fată. Fata nu a putut alege flăcăul cu care să-și petreacă restul vieții și și-a pus capăt zilelor aruncându-se în apă. Apa furioasă, care a înghițit fata, s-a transformat într-o cascadă fantastică iar cei doi frați, împietriți de durere, s-au transformat în două pietre imense care străjuiesc, pentru vecie, cascada. Localnicii au numit cascada Urlătoarea iar pietrele imense Jepi și, astfel, povestea celor trei nefericiți a străbătut veacurile.

IMG_0701 copy

Nu se știe cum și nu se știe cine a hotărât acest lucru dar, povestea dramatică a celor trei a fost adusă în București și transpusă sub forma unui minunat ansamblu sculptural. Cele trei statui întruchipau povestea nefericită. Creațiile apar pentru prima dată, în vremea Regelui Carol I, pe Câmpia Filaretului, unde oamenii au lucrat de zor la amenajarea unui parc, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie glorioasă a Majestății Sale Regele Carol I. În Parcul Carol I se păstrează puţine elemente din “Expoziţia generală română de la 1906″.

Tulburătoarea legendă a fost transpusă în piatră de trei mari artiști care și-au ales câte un personaj și s-au străduit să-l surprindă cât mai bine. Fata a fost sculptată în marmură de Filip Marin și a numit-o Nimfa adormită, iar frații au fost sculptați în piatră de Rusciuc, de faimoșii Frederick Storck și Dimitrie Paciurea. Pe ei i-au numit Giganți și au fost așezați în stânga și în dreapta Nimfei adormite pe vecie, în fața unei grote, expunând trecătorilor răscolitoarea legendă. Grota era denumită Grota cu Giganți sau Grota fermecată și era străjuită de grupul statuar format din cei doi Giganți și de Nimfa adormită.

IMG_20180315_145426 copy

Asta s-a întâmplat la 1906, când ansamblul a fost instalat în Parcul Carol I cu ocazia “Expoziţiei generale române de la 1906″. Puţine elemente se mai păstrează, Giganţii lui Paciurea şi Storck fiind unele dintre cele care au supravieţuit. Amplasamentul lor este complet schimbat şi nu mai formează ansamblul gândit iniţial, deoarece de-a lungul timpului au fost aduse modificărilor generale succesive parcului.

Grota a fost distrusă ce doi frați au fost despărțiți de femeia iubită, plângându-și nefericirea de-o parte și de alta a aleii principale a Parcului Carol I. În anii ’60 nimfa a fost mutată în Parcul Herăstrău și condamnată la singurătate. Sunt puțini care îi cunosc povestea și suferința.

IMG_20180315_145104 copy

În prezent, statuile se află la o distanță de 50 m una de cealaltă, la capetele opuse ale unei axe perpendiculare pe aleea centrală a Parcului Carol I.
Una dintre statui descrie un bărbat tânăr, având corpul încordat, cu capul aplecat în față, cu umărul drept răsucit, mâna stângă folosind-o drept sprijin, iar cea dreaptă ținută la spate. De remarcat sunt picioarele personajului îndoite, pregătite ca pentru  îngenunchere.
Cealaltă statuie reprezintă tot un nud de tânăr,  cu trunchiul răsucit, capul aplecat spre umărul stâng, mâna dreaptă ținută la spate și sprijinindu-se pe mâna stângă.

„Gigantul în piatră al lui Paciurea, înmărmurit în faţa frumoasei din peşteră, într-o încordare supraomenească, desfăşoară toată splendoarea plastică a corpului uman” (Oscar Han).

Inițial statuile au fost amplasate în fața Palatului Artelor și a peșterii artificiale din fața acestuia. În prezent, despărțite, își plâng tristețea veșnică în Parcul Carol I și în Parcul Herăstrău.