Pe 21 mai, biserica ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, ElenaSfinţii Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi atât de bisericile ortodoxe, cât şi de cele catolice.

În jurul anului 274, s-a născut Constantin cel Mare, în orașul Naissus (Nis, Serbia). După învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu, a devenit suveran al întregului Imperiu Roman. Din mărturiile lui Eusebiu și Lactanțiu, aflăm că, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui). În timpul somnului, i se arată Hristos, cerându-i să pună semnul sfintei cruci pe steagurile soldaților. Constantin a dat ascultare poruncii primite în vis și iese biruitor în lupta cu Maxențiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, din Roma, se află inscripția: „instinctu divinitatis” = „prin inspirație divină”.

SfConstantinElena
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – Icoană (tempera pe lemn, fond aurit) – Athanasie zugrav 
Galeria de Artă Veche Românească – Muzeul Național de Artă

Recunoașterea creștinismului de către stat este cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin, prin documentul numit Edictul de la Milano, din anul 313. Creștinismul va deveni religie de stat abia în timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Conform edictului din 313, împăratul scutește Biserica de impozite, îi acorda dreptul de a primi donații și le dă episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. Înlătură pedepsele cum ar fi: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea.

Mama sa, Flavia Iulia Helena s-a născut în provincia Bitinia. A descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Se spune că, în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci. Pentru a identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea și a înălțat-o în fața mulțimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci în calendarul creștin. La îndemnul împărătesei Elena au fost ridicate Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri.

Sfinţii Constantin şi Elena sunt sărbătoriţi atât de bisericile ortodoxe, cât şi de cele catolice. Aproximativ 1,8 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, marea majoritate fiind femei. Sunt 884.229 femei care poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 au numele Leana şi 1.467 au numele Nuţi. 495.656 bărbați se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 au numele Costinel, 635 au numele Costi şi 315 au numele Costeluş. Tuturor le urăm

La mulți ani!

La mulți ani sănătoși, draga mea mamă!