Prezentul onorează trecutul glorios

La 40 de zile după Înviere, este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos și Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român. În această zi este onorată memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

În prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea, România a pierdut aproape un milion de militari şi civili. Decretul – lege nr. 1693/4 mai 1920 a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

IMG_1196 copy
Parcul Carol I – Ziua Eroilor

Un rol deosebit de important în omagierea eroilor căzuţi la datorie l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919, care a devenit, în 1927, Societatea „Cultul Eroilor” şi mai târziu, de la 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria„, sub înaltul patronaj al Reginei Maria. Inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol I, i se datorează acestei societăţi, dar şi construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară.

WP_20180517_022
Parcul Carol I – Ziua Eroilor

Ministerul Apărării Naționale a organizat cu prilejul celebrării Zilei Eroilor, ceremonii militare şi religioase. În Parcul Carol I din București, începând cu ora 10:00, o ceremonie emoționantă pentru omagierea eroilor căzuţi în prima conflagrație mondială a debutat cu depunerea coroanelor de flori, la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

Anul acesta, Ziua Eroilor coincide cu sărbătorirea a 95 de ani de la amenajarea, în Parcul Carol I, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, simbolul sacrificiului şi al dăruirii pentru făurirea României Mari.

La orele 15.00, a început cel mai emoționant moment, cel în care au fost rostite numele eroilor români căzuți în Primul Război Mondial. După fiecare serie de nume au fost rostite cuvintele:

„Au căzut la datorie!”

Un fior străbătea mulțimea după citirea fiecărei liste de nume.

WP_20180517_026 copy
Parcul Carol I – Ziua Eroilor

În interiorul rotondei, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a organizat o expoziție itinerantă având subiectul ostașul român. Domnul Alexandru Dobrică, din partea Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, a fost ghidul nostru ad-hoc. Acesta ne-a purtat prin expoziție și prin istorie, aducând date istorice și explicații cu privire la temele expoziției. Astfel, în rotondă sunt expuse materiale cu trei teme: prima, expoziția de la intrare, cuprinde imagini cu monumentele aflate pe teritoriul țării. Aceste monumente, ne-a explicat domnul Dobrică, sunt opere și ansambluri sculpturale realizate de Ion Jalea, Dumitru Mățăuanu și mulți alți sculptori. Fotografiile cu aceste monumente risipite pe întreg teritoriul țării sunt mărturia sacrificiilor ostașilor români care s-au jertfit și, totodată, mărturia interesului prezentului pentru trecutul glorios al României.

WP_20180517_053 copy
Parcul Carol I – imagini expoziție itinerantă

Cea de a doua temă a expoziției itinerante este viața soldatului român pe front. Imagini ce surprind viața cotidiană de pe front, viața din spatele frontului, din spitale sunt expuse circular în rotondă. Roll-up-uri cu figuri marcante ale Primului Război Mondial: Ecaterina Teodoroiu, generalul Ioan Dragalina, generalul Henri Mathias Berthelot sunt expuse subliniind aportul fiecăruia în teatrul de război. Cea de a treia temă a expoziției din rotondă cuprinde lucrări ale copiilor de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, lucrări care surprind viața soldatului român pe front, văzută și interpretată de inocența copilăriei.

WP_20180517_046 copy
Parcul Carol I – imagini expoziție itinerantă

Domnul Alexandru Dobrică a expus, pe scurt, istoria edificiului care adăpostește expoziția-omagiu, inaugurat de comuniști în 1963 și aflat pe locul Muzeului Militar Național demolat în 1942. De remarcat este ansamblul sculptural aflat în centrul rotondei, intitulat: „Pe aici nu se trece!”. Este opera sculptorului Ioan Iordănescu și are în centru figura regelui întregitor Ferdinand I al României. A fost inaugurată în anul 1926 și s-a aflat în centrul Muzeului Militar Național, demolat în 1942. Edificiul poate fi vizitat cu ocazia Zilei Eroilor și cu ocazia Zilei porților deschise la Castelul Ţepeș.

IMG_1200 copy
Parcul Carol I – ansamblul sculptural „Pe aici nu se trece!”

În timp ce domnul Dobrică ne dădea informații despre ceea ce a organizat Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, copii însoțiți de profesori depuneau coroane, buchete de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut și pe soclul ansamblului sculptural „Pe aici nu se trece!”. Clipe de tăcere întru amintirea jertfei le surprindeam în timp ce fanfara cânta afară „Treceți Batalioane Române Carpații”. Emoție și o lacrimă nerostită pentru cei ce au fost și s-au jertfit.

Aceasta a fost Ziua Eroilor, în Parcul Carol I din București. Solemnitatea acestui eveniment nu poate fi descrisă în cuvinte. Poate fi văzută în ochii copiilor, al celor prezenți, oameni dedicați slujirii patriei, poate fi simțită fiind prezent în mijlocul acestora.