Un peisaj care îți taie respirația, misterios, sălbatic și plin de viață, totodată: asta am trăit și respirat cu toți porii, cu mintea și cu sufletul, într-o călătorie desprinsă din vis. Călătoria pe Valea Lotrului ne-a reamintit câte frumuseți ne sunt la îndemână și, totuși, nu știu cum se face dar ne aducem aminte rar de ele.

WP_20180506_132 copy
Lacul Vidra și drumul DN7A

Salba de lacuri care însoțește cursul Lotrului, împreună cu înălțimile Munţilor Lotrului, Căpăţânii, Şureanu şi Cândrel, dăruiesc turistului o frumusețe rară, sălbăticie și aerul acela inconfundabil de verde de munte. Mândria acestei salbe este Lacul Vidra. Mai puţin cunoscut și mai puțin promovat decât Lacul Vidraru, însoţit de vestita şosea transfăgăraşană, acest lac este infinit mai sălbatic şi mai misterios, deși este relativ bine legat de căile de comunicație montane.

Cu o lungime de 9 km, înconjurat de păduri de molid, Lacul Vidra se întinde pe o suprafață de o mie de hectare, este amplasat pe cursul râului Lotru, în vecinătatea stațiunii Vidra, între Munții Lotrului, ai Latoriței și ai Căpățânii. În matca Lacului Vidra își revarsă apele râul Lotru și alte 81 de râuri și pârâuri. Este un lac artificial de acumulare. Aflat la altitudinea de 1289 m, lacul alimentează cu apă Hidrocentrala Ciunget.

IMG_20180506_170709 copy
Lacul Vidra

Barajul Vidra, care a dus la apariția Lacului Vidra, a fost construit între anii 1966 – 1973, în apropierea punctului de vărsare a pârâului Tunari în râul Lotru, în cheile Vidrei, la 30 km în amonte de stațiunea turistică Voineasa. Barajul lacului nu este spectaculos, nu-ți taie respirația, nu te ameţeşte prin dimensiuni şi prin milioanele de tone de beton, acesta fiind alcătuit dintr-un miez de argilă şi arocamente. A fost dat în folosinţă la 1 martie 1972.

În pofida aspectului domol al barajului, cu o înălțime de puțin peste 120 metri, apele Lacului Vidra au un volum impresionant, fiind apropiat de cel al Lacului Izvorul Muntelui (Bicaz) şi al Lacului Vidraru. Barajul este alimentat de nu mai puţin de 76 de captări de pâraie din bazinele hidrografice ale Olteţului, Lotrioarei, Jieţului şi Gilortului.

WP_20180506_117 copy
Lacul Vidra

În albia sa naturală, în aval de baraj, râul Lotru nu mai curge, el fiind condus printr-o galerie subterană spre Hidrocentrala Ciunget. Prin vechea vale a Lotrului, practic, astăzi curge un râu nou, format din unirea apelor care se scurg de pe versanții Munților Lotrului și Latoriței.

Lacul Vidra alimentează cu un debit constant de apă Hidrocentrala Ciunget, a doua mare hidrocentrală din România, după cea de la Porţile de Fier. Hidrocentrala Ciunget, situată mult în aval, la ieşirea Latoriţei din defileu, este construită sub pământ şi are o putere instalată de 550 MW. Ea este întrecută numai de Hidrocentrala Porțile de Fier, care are o putere de peste 1000 de MW, pe partea românească a fluviului.

În lacul principal Vidra sunt captate și alte râuri prin sistemul de aducțiuni și captări secundare, ce cuprinde 81 de captări grupate în trei ramuri distincte:

  • Ramura Nord (gravitațională și cu pompaj);
  • Ramura Sud (gravitațională și cu pompaj);
  • Ramura Vest (gravitațională).
IMG_20180506_170749 copy
Lacul Vidra

Mai puțin cunoscut decât „fratele” său mai mare, Vidraru, Lacul Vidra este mult mai sălbatic și considerat mult mai misterios de către turiști. Lacul Vidra este destinația perfectă unui traseu alternativ pentru Valea Prahovei. Este un drum care trebuie parcurs prin creierii munților, spre Lacul și stațiunea Vidra, Malaia, Obârșia Lotrului și împrejurimi. Peisajul este superb pe șoseaua ce șerpuiește prin munți, printre pădurile de foioase și conifere, iar odată ajunși la Lacul Vidra, acesta se dezvăluie timid ochilor privitorilor.

hdr
Lacul Vidra

Călătoria noastră prin zona Lacului Vidra a fost atunci când coniferele dădeau în pârg și, fiind întretăiate cu foioasele, se întreceau în a expune frumusețile cu pâlcurile de salcâmi înfloriți. Vă lăsăm pe voi să vă imaginați tabloul olfactiv dat de mirosul florilor de salcâmi și peisajul care, într-o liniște desăvârșită, ne-au transformat în statui mute.

Aceste frumuseți trebuie trăite și aceste locuri desprinse, parcă, din imaginația unui scriitor de basme, trebuie văzute și simțite. Profită de natura care se dăruiește necontenit și, nu uita,

dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare și masă.