În 1935, cu prilejul „Lunii Bucureştilor„, unul dintre importantele evenimente desfăşurate în Capitală, Parcul Carol primeşte o nouă viaţă. Sunt reparate pavilioanele construite în 1906 şi sunt realizate amenajări noi, în perimetrul Parcului şi vecinătatea acestuia. Este modernizată Piaţa Regina Elisabeta, redenumită „Mareşal Joffre„. Redenumirea pieței nu este întâmplătoare. Istoria Mareșalului Joseph Jacques Cesaire Joffre este legată de istoria României interbelice.

joffre
Joseph Jacques Césaire Joffre (1852-1931)

La 20 august 1920, la Palatul Artelor din Parcul Carol, mareșalul Joseph Jacques Cesaire Joffre (1852-1931) acorda Capitalei o Cruce de Război în numele Franței.

La ceremonie au fost prezenți miniștrii de externe din Anglia, Cehoslovacia, Franța și Portugalia. Mareșalul Joffre a ajuns la Palatul Artelor, cu un automobil pus la dispozitie de Regele Ferdinand (1914-1927).

Suveranul român era îmbrăcat într-o uniformă a vânătorilor de munte și purta Marele Cordon al Legiunii de Onoare.

Joffre a motivat în discursul său acordarea medaliei prin citarea Capitalei prin ordin de zi, pentru modul în care bucureștenii au

„suportat cu atâta sânge rece și bărbăție asprele încercări ale războiului”.

Mareșalul francez a pus Crucea de război pe o pernă din catifea roșie, brodată cu stema Bucureștilor și a înmânat-o doctorului Gheorghian. Cu acest prilej au fost decorați și ofițerii români care s-au distins în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, așa cum a fost cazul generalilor Rășcanu și Maiorescu.

Generalul Ioan Rășcanu, ministrul de război (13 martie 1920-13 decembrie 1921) a organizat sărbătorirea a trei ani a victoriei de la Mărășești.  A pus la dispoziția mareșalului Joffre, la 22 august 1920, un tren special pentru deplasarea în orașul unde s-a oprit inaintarea germanilor. Discursurile generalilor Rășcanu și Cristescu au fost urmate de decernarea Crucii de război orașului Mărășești. Mareșalul Joffre a înmânat medalia primarului Negroponte.

3 copy
Fântăna Zodiac, Parcul Carol, București

Festivitățile ocazionate de Luna Bucureștilor, din anul 1935, când a fost inaugurată fântâna Zodiac au durat o lună de zile, din 9 mai până la 9 iunie. Fântâna a fost inaugurată de regele Carol al II-lea al României. Se afla, la vremea aceea, în mijlocul Pieței Joffre și a fost concepută de arhitectul Octav Doicescu, care a conlucrat cu Mac Constantinescu, Dorin Pavel şi August Schmeidegen, aceştia trei din urmă realizând frumoasele mozaicuri cu zodiile, în stil Art Deco.

1 copy
Fântăna Zodiac, Parcul Carol, București

Fântâna constă dintr-un bazin circular, de mari dimensiuni, în mijlocul căruia se înalță o cupă de piatră, iar mozaicurile negre pe fond cenușiu reprezintă zodiile.
După 30 decembrie 1947 atât Parcul cât şi Piaţa din faţa lui şi-au pierdut numele, fiind redenumite Parcul şi Piaţa Libertăţii, pavilioanele au dispărut, o serie de sculpturi au fost mutate, iar pe locul Muzeului Militar a fost construit celebrul mausoleu. Fântâna Zodiacului a rămas însă la locul ei, restaurată, neafectată de ceea ce se petrecea în jur.
Fântâna Zodiac este înscrisă în Lista monumentelor istorice (clasa „A”) la nr.2330, cu cod LMI B-III-m-A-20003. În Planul de dezvoltare durabilă a Municipiului Bucureşti pentru anii 2009-2012 a fost inclusă şi schimbarea pompei de circulaţie şi a instalaţiei electrice.

Acest monument se alătură celorlalte articole prezentate de noi, Turist prin Romania, în cadrul proiectului de promovare a monumentelor aflate în zona Parcului Carol, din București. Și, nu uita,

dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare și masă.