Un monument ciudat, care înfăţişează o palmă, se află în Pasul Ciumârna, din judeţul Suceava. A fost  realizat în anii 1960, la mijlocul unui drum care leagă localităţile Sadova şi RădăuţiPalma este un monument ridicat în cinstea celor care au construit drumul care străbate Obcina Mare. Este cunoscut ca fiind Monumentul Drumarilor sau Monumentul Drumului sau Monumentul Palma. Este un monument înalt de aproape 7 metri, reprezentând o mână îndreptată spre înălțimile văzduhului.

În inima Bucovinei, în vârf de munte, la sfârşitul anilor ’60 şi-a făcut apariţia pe Obcina Mare, la o altitudine de peste 1.000 de metri, un monument mai deosebit, care reprezintă o mână îndreptată spre cer. Monumentul Palma a fost construit în anul 1968 de către muncitorii şantierului Suceava al Întreprinderii de construcţii pentru transporturi (ICT) din Iaşi.

17072014518

Povestea monumentului începe în anul 1949, când s-a demarat construcţia drumului naţional 17A, şosea ce face legătura între localităţile Sadova – Suceviţa – Rădăuţi şi care traversează Obcina Feredeului şi Obcina Mare. Proiectul a fost început de Sovromconstruct.  În anul 1954, după desființarea Sovromurilor, execuția lucrării a fost continuată de către Întreprinderea de Construcții de Drumuri București, din care s-a desprins, în anul 1956, Întreprinderea de Construcții pentru Transporturi (ICT) din Iași.

Această porţiune de drum naţional a fost finalizată în anul 1968, după ce peste 1.500 de muncitori au luat parte la construirea unui drum la care s-a lucrat în condiţii foarte grele. Pe lângă şoseaua propriu-zisă, drumarii au realizat 19 poduri şi nu mai puţin de 180 de podeţe din beton armat. Pentru recunoașterea eforturilor și sacrificiilor muncitorilor care au realizat acest drum, conducerea ICT a hotărât construirea unui monument al drumarilor. Astfel, după aproape două luni de la finalizarea şoselei, constructorii au reuşit să ridice pe Obcina Mare primul monument al drumarilor din România.

17072014516

Există o legendă care spune că, în anii ’60, două echipe de muncitori au început construcţia şoselei din cele două direcţii. După opt ani de muncă grea, drumarii au terminat drumul. În locul unde echipele s-au întâlnit, au bătut palma, acolo, s-a construit Monumentul Palma. Este locul cel mai înalt din trecătoare.

Monumentul Palma din Pasul Ciumârna a fost  construit din fier, beton armat şi materiale folosite în construcţii. Acesta are o înălţime de şapte metri şi reprezintă o mână, simbolul muncii şi al forţei, mână care este îndreptată spre cer. În jurul mâinii apare vântul care are la capăt un pod. În mijlocul mâinii se află o placă de marmură pe care este gravat mesajul:

Construcţia Drumului Naţional Sadova – Rădăuţi s-a terminat în anul 1968 de către Şantierul de Drumuri Suceava din Întreprinderea Construcţii – Transporturi Iaşi. Beneficiar Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Iaşi”.

17072014517

În anul 2006, monumentul drumarilor de pe Obcina Mare a fost reabilitat, fiind vopsit şi reparat în locurile în care începea să se degradeze.

Și, nu uita, turistule:

Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.