Întâlnire cu lebăda de iarnă

Lacul Vaduri este o arie protejată de protecție specială avifaunistică ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip acvatic) situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Alexandru cel Bun.

DSC_7477 copy
Lacul Vaduri, județul Neamț

Arealul se află în partea central-sud-vestică a județului Neamț pe cursul râului Bistrița, între Munții Stânișoarei, aflați la nord și Culmea Goșmanu-Geamăna din Munții Tarcău, aflată la sud, fiind încadrat de către satele Pângărați, Preluca, Vaduri, Vădurele și Scăricica, lângă porțiunea Bicaz – Piatra Neamț a drumului național DN15, la sud de aceasta.

DSC_7510 copy
Împrejurimile Lacului Vaduri, județul Neamț

Rezervația naturală (cu o suprafață de 119 hectare) a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004 și reprezintă un lac de baraj artificial amenajat în anul 1966 pe cursul mijlociu al râului Bistrița, cu scop hidroenergetic.

DSC_7470 copy
Lebede de iarnă pe Lacul Vaduri

Altitudinea sa este de 350 m, suprafața de 150 ha, lungimea maximă de 3600 m, lățimea maximă de 825 m, lățimea medie 332 m, adâncimea maximă de 15 m în zona barajului, adâncime medie de 5 m.

DSC_7508 copy
Împrejurimile Lacului Vaduri, județul Neamț

Ca o consecință a aportului de ape mai calde din Lacul Izvorul Muntelui, deși mai frecvent se formează gheață la mal, înghețul este de amploare mai redusă. Eventualul pod de gheață format este incomplet, fragil și ușor distrus de dinamica activă a circulației zilnice a apelor cu temperatură mai ridicată.

DSC_7478 copy
Lacul Vaduri, județul Neamț

Această condiție alăturată unei clime propice și unor resurse trofice bogate, asigură luciului de apă și împrejurimilor acestuia un mediu favorabil pentru găzduire (iernat), hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări migratoare de apă ale culoarului est-carpatic.

DSC_7480 copy
Lacul Vaduri, județul Neamț

Se întâlnesc aici rațe (mare, sunătoare, roșie), lebădă de iarnă, populații de pescăruș argintiu, dar și exemplare de lebede de vară, corcodel mic, rațe sulițar sau cu cap castaniu, mătăsar, cufundar polar, ferăstraș mic. Migrația lebedelor pe lacurile din zonă începe în octombrie și se termină la sfîrșitul lunii februarie sau, uneori, în martie.

DSC_7503 copy
Împrejurimile Lacului Vaduri, județul Neamț

În anotimpul hibernal, păsările se hrănesc deseori la marginea gheții, iar seara se deplasează pe Bistrița în aval și pe afluenții acesteia din zona limitrofă. Când sursele de hrană sunt diminuate datorită stratului de zăpadă persistent, păsările se deplasează pentru hrănire spre fermele zootehnice limitrofe sau la silozuri și rampe de gunoi, mai puțin în perioadele cu temperaturi foarte scăzute când întreg bazinul acvatic îngheață.

DSC_7440 copy
Toamna lângă Lacul Vaduri, județul Neamț

Formarea lacurilor a oferit condiții de staționare mai îndelungată a păsărilor, prin instalarea unei vegetații acvatice bogate (conform Multidimension Research and Development, 2016) și prin extinderea plajelor, fiind semnalate în literatură cuibăriri frecvente în special de rață mare și fluierar de munte.

DSC_7490 copy
Împrejurimile Lacului Vaduri, județul Neamț

La ora actuală, lacurile au devenit una din principalele atracții de weekend pentru locuitorii din Piatra Neamț, mai ales prin farmecul și culoarea pe care le dau locului două specii de păsări ce au găsit aici, în număr din ce în ce mai mare, adăpost: lebăda mută sau lebăda cu ciocul roșu – Cygnus olor și rața mare – Anas platyrhynchos.

DSC_7468 copy
Lacul Vaduri, județul Neamț

Mai mulți factori antropici tulbură echilibrul acestor ecosisteme: pășunatul, arderea stufului, vânătoarea, pescuitul, turismul necontrolat, depozitarea necontrolată a deșeurilor. Din păcate prezența păsărilor migratoare ocrotite se asociază și cu fenomenul braconajului.

DSC_7476 copy

Toamna lângă Lacul Vaduri, județul Neamț

Activitatea care pune în pericol cel mai mult arealul este depozitarea necontrolată a deșeurilor (ambalaje din plastic și deșeuri provenite din activitatea de debitare primară a lemnului). O altă sursă de impact semnificativ negativ este poluarea.

DSC_7460 copy

Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, la cererea și cu susținerea Consiliului Județean Neamț, a preluat în custodie, din toamna anului 2016, Aria de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0125 care cuprinde Lacurile Vaduri, Pângărați și Bâtca Doamnei situate pe Valea Bistriței, imediat la vest de Municipiul Piatra Neamț.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru

Dacă ești în trecere sau dorești să te relaxezi pentru mai multe zile în zonă, contactează-ne pentru cea mai bună recomandare de cazare.