Ca de obicei, în drumurile noastre către o destinație anume, pe traseu, întâlnim locuri de o frumusețe rară, trăim repede și intens momente în care avem senzația că Universul a pus laolaltă, în acel loc, toată frumusețea, energia și liniștea. Așa ne-am simțit și ne simțim de fiecare dată când trecem prin Poiana Blenchii. Se află la granița dintre județele Sălaj și Maramureș. Peisajele par desprinse din basme, stânci abrupte, văi cu apă cristalină, păduri falnice cu copaci semeţi, un loc binecuvântat de Dumnezeu.

FHD0049 copy
Imagine aeriană

Poiana Blenchii se află în partea sudică a Dealurilor Ciceului. Are în componență patru sate. Peisajele de basm sunt rezultatul interfluviilor alungite cu ramificații laterale, cu văi înguste și adânci care formează chei și defilee, cum sunt Cheile Babei. Acestea fac legătura între culoarul Someșului și Depresiunea Lăpușului. Comuna Poiana Blenchii este situată în estul judeţului Sălaj, între Munţii Ţibleşului şi Dealurile Brezei la 100 de kilometri de Zalău, 90 de kilometri de Cluj-Napoca şi Bistriţa şi 70 de kilometri de Baia-Mare. Comuna este formată din patru sate: Poiana Blenchii, Gostila, Fălcuşa şi Măgura.

Satul Poiana Blenchii a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1591, Fălcuşa în anul 1590, Gostila în 1553 şi Măgura în 1590.

FHD0013 copy

Primii locuitori ai satului au fost maramureșeni fugiți din cauza asupririi şi restrângerii libertăţilor, căutând locuri ascunse, ferite de ochii autorităţilor ungureşti. Unul dintre locuitori a fost Ioan Blenche, un om bogat. El şi-a construit casa la confluenţa văilor Gostila, Fălcuşa şi Măgura, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, întemeind satul Poiana Blenchii.

Numele de Fălcuşa provine de la denumirea de “coastă” sau “cocoşat”, localitatea fiind situată în coasta unui deal. Denumirea localităţii Gostila vine de la un toponim din limba maghiară care înseamnă “loc plin de ciuperci”. În satul Măgura se află Biserica de lemn ce poartă hramul Sfântului Gheorghe. Lăcaşul a fost mutat în sat în anul 1707, însă nu se ştie vechiul său amplasament. A fost pictată în anul 1826 de către Petre Bode.

FHD0043 copy

În această zonă se pot vedea Cheile Babei, situate pe cursul mijlociu al pârâului Poiana, între satele Baba şi Poiana Blenchii. Cheile măsoară o distanţă de 3,2 kilometri, iar partea central a cheilor are o înălţime de 500–600 de metri. Tot aici se găseşte Gaura Zmeului, o peşteră situată la intrarea în stânca de calcar a cheilor, în partea stângă. Urmează apoi Vâlceaua Dracului, lungă de 3 kilometri.

Dacă te afli ca și noi, în trecere către Maramureș sau dorești să cunoști zona mai bine, petrecând câteva zile în Poiana Blenchii, nu uita să vezi cele mai atractive obiective turistice Cheile Babei, Șura Pintii și biserica de lemn „Sfinții Arhangheli” din Măgura, monument istoric și de arhitectură, datat în anul 1707.