Craiova este unul dintre cele mai vechi oraşe din România. Atestată documentar din 1475, localitatea s-a născut la intersecţia unor drumuri comerciale, ce străbăteau ţara de la nord la sud, spre Peninsula Balcanică, şi de la est la vest, spre Occident.
Așa cum spuneam într-un articol trecut, în această vară am cunoscut și ne-am îndrăgostit de orașul Craiova. Muzeul de Artă al Craiovei, Muzeul Olteniei, Parcul Romanescu sunt toate bijuterii ale unui oraș care își expune cu mândrie toate atuurile. Ca un oraș care își respectă trecutul încercând să îl introducă în pulsul prezentului, Craiova a reușit să amenajeze ceea ce numim Centrul vechi sau Centrul istoric.

Refacerea fațadelor, pereții proaspăt zugrăviți, dar și atenția către detaliile ascunse. Curțile interioare, prispele cu geamlâc și beciurile care au o vechime mai mare decât cea a imobilelor. Toate acestea au fost obiectul unui proiect care devenit un adevărat şantier timp de 19 luni. Toate acestea pentru a readuce în prezent atmosfera anilor 1900.
Inaugurarea centrului vechi negustoresc al orașului Craiova a fost în luna mai 2015. Centrul istoric este pietonal, sunt băncuţe, coşuri de gunoi cu scrumieră, plăcuţe cu denumirile străzilor de ieri şi de azi (chestia asta mi-a plăcut și impresionat), felinare, iar spaţiile verzi sunt umplute cu flori. Refacerea pavajului de pe strada Nicolaescu-Plopșor, impregnarea granitului din zona Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman“ cu o substanță care nu permite apei să treacă, demolarea gardului din fier forjat ce împrejmuia Biserica „Sfântul Ilie“ de la intersecția străzilor Lipscani cu Nicolaescu-Plopșor, transformarea terenului care înconjoară biserica în piaţetă publică. Toate aceste lucrări făcute cu bun gust și cu ideea principală de a readuce atmosfera anilor 1900, în prezent. Artistul plastic Lucian Irimescu a plusat și lucrările sale de pe calcanele clădirilor Centrului vechi al Craiovei sunt adevărate opere de artă, fiind plasate în Piaţa Buzeşti și luminate noaptea de reflectoarele din paviment. Zidurile moarte ale clădirilor au prins viață, aici, în Centrul vechi al Craiovei și participă activ la viața Craiovei. Magazine cochete, bistrouri, restaurante cu terase ce te atrag ca un magnet, cofetării, magazine de suveniruri aduc însetați de mâncăruri alese, de băuturi răcoroase, însetați de petrecerea timpului cu prietenii, într-un cadru atemporal.
Citește și articolul Biserica Sfântul Ilie din Craiova

Detaliile care au zăcut ascunse timp de decenii au ieşit la lumină, arhitectura deosebită și impresionantă, care zăcea ascunsă sub stratul gri de tencuială şi praf, toate aceste sunt un exerciţiu care reprezintă păstrarea istoriei, armonizată cu prezentul.