Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a României, pe 1 decembrie. Parade, evenimente și manifestații de Ziua Națională adună oameni cu un gând comun: onor armatei, onor sacrificiilor trecutului care au făcut ca noi, cei de astăzi să fim liberi.

Ziua de 1 decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș a rostit o cuvântare solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele:

Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România„.

rezolutia1200
Rezolutia de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918. Sursa foto: cimec.ro

Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.

La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

carol
Carol de Hohenzollern-Sigmaringen

Ziua Națională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Națională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Revenind în prezent, parada de 1 decembrie 2017 din București a pornit din Piața Arcul de Triumf, de unde militarii au mărșăluit pe bulevardul Kiseleff spre Piața Presei Libere.

Orchestra Reprezentantivă a Ministerului Apărării Naţionale, corala Bazei Sprijin Logistic Muntenia, corul studenţilor Academiei Tehnice Militare şi solistul Alexandru Ştefan Constantin de la Ansamblul Artistic al Armatei au intonat Imnul, iar Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” a executat 21 de salve de tun, în semn de salut şi în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului şi a Drapelului. Trupele MApN au purtat noua ţinută combat intrată în acest an în dotarea Armatei Române.

Defilarea terestră a început cu trei detaşamente care au purtat drapelele de epocă şi uniformele militarilor din Primul Război Mondial. Uniformele sunt replici şi aparţin Regimentului 6 Infanterie “Mihai Viteazul”, Regimentului 4 Artilerie şi Regimentului 9 Vânători de Munte, numărul unităţii fiind brodat pe epolet. Armele, carabine model 1891, sunt originale.

IMG_20171201_111901 copy
Parada militară – 1 Decembrie 2017 – București

Apoi, nu neapărat în ordinea enumerării, au defilat militarii Batalionului 313 Cercetare în Adâncime „Burebista”Brigada de Operaţii Speciale urmată de Brigada de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, cu Drapelul de Luptă, un detaşament format din militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, condus de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan, militari români ai Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, condus de colonelul Cristian Dan, blocul de paradă al Forţelor Terestre Române, condus de generalul de brigadă Dorin Blaiu, comandantul Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, veteran al teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan.

Au defilat, de asemenea, militarii supranumiţi “Scorpionii Roşii” ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est, militari ai Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, cu Drapelul de Luptă, precum şi militari paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie “Căpitan Ştefan Şoverth”, care sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu. Au urmat militarii Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA”, poliţiştii militari ai Batalionului 265 Poliţie Militară „Tudor Vladimirescu”, ofiţerii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

IMG_20171201_112021 copy
Parada militară – 1 Decembrie 2017 – București

Au mai defilat elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri ai Forţelor Terestre “Basarab I” şi ai Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, cei 50 de elevi cantemirişti au fost conduşi de colonel Doina Mureşan, prima femeie comandant din istoria instituţiilor militare de învăţământ. După Forţele Terestre au urmat Garda de onoare a Drapelului de Luptă al Forţelor Aeriene, formată din militari din cadrul Detaşamentului de căutare-salvare prin luptă, militarii Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, singura instituţie militară de învăţământ superior din ţară care pregăteşte ofiţeri pentru Forţele Aeriene Române şi cu detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene “Traian Vuia” de la Boboc, singura instituţie de învăţământ postliceal militar pentru formarea maiştrilor militari şi subofiţerilor din Forţele Aeriene, cu o vechime de aproape un secol.

Au urmat patru detaşamente ale Forţelor Navale formate din militari ambarcaţi la bordul navelor din subordinea Comandamentului Flotei, fregate, corvete, nave purtătoare de rachete, dragoare maritime, militari ai Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură unică din Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren, respectiv studenţi de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Cel de-al patrulea detaşament a fost format din elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Defilarea a continuat cu militari din detaşamentul Şcolii de aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”. 

IMG_20171201_120319 copy
Parada militară – 1 Decembrie 2017 – București

La paradă au participat peste 300 de militari străini din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina, dar şi militari răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul detaşamentului au făcut parte şi militari răniţi care au concurat la jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite.

Manifestațiile de 1 decembrie 2017 au pregătit, cu un an în avans, desfășurarea masivă de forțe care va avea loc in  2018, când România va sărbători Centenarul, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi organizate evenimente și parade de 1 decembrie în mai multe orașe din țară, la care vor participa mii de soldați și echipamente de luptă.