Drumul șerpuiește unduindu-se când lin, când în ace de păr. Mergem a nu știu câta oară în Maramureș. Ne așteaptă peisajele de vis ale Munțillor Maramureșului și ale Masivului Gutâi, apele Lăpușului, liniștea apăsată doar de cerul nopții înstelate. Ne așteaptă mesele îndestulate și stropite cu faimoasa pălincă. Ne așteaptă oamenii dintr-o bucată, cu graiul dulce și molcom. Ne așteaptă femeile ce trebăluiesc în ogradă îmbrăcate cu fustele colorate în verde si roșu, bluzele albe prinse strâns la betelie cu un cordon împletit negru și roșu și bărbații ce lucră pământul cu clopul pe cap. Ne așteaptă cetera și țipuriturile. Ne așteaptă mocănița, căderile Cascadei Cailor, ineditul Cimitirului de la Săpânța, pasul Prislop, bisericile de lemn, mânăstirile Bârsana și Săpânța Peri. Ne așteaptă Baia Mare, Moiseiul și Borșa, Valea Vișeului, Valea Marei și a Cosăului, Poienile Izei și Botiza.

Peisajele care îți potolesc setea de culoare și frumusețe te fac neatent. Pe drumul către Maramureș, la intersecția județelor Maramureș și Sălaj, se înalță ca simbol al Maramureșului poarta maramureșeană. Simbol ce vrea să spună că, de aici încolo, doar Maramureș vei respira, doar Maramureș vei trăi, doar Maramureș vei simți.

Aparent fără sens, dar foarte strâns legate între ele, funiile sculptate într-un simbol al infinitului închegate în cruce ca un semn al purificării și lipsei de păcat, ciclicitatea vieții întruchipată în roțile mari din lemn, simbolistica strămoșilor sculptați în lemnul dăinuitor peste veacuri, te introduc în atmosfera sacră a familiei și cultura strămoșească moroșeană, unde, trecerea prin poartă înseamnă curățirea înainte de intrarea în sânul familiei, o familie numeroasă, strâns unită, familia Maramureș, un cult, o datină, un obicei al celor mulți.