„Această sfântă și dumnezeiască carte ce se cheamă Paucenie este a sfintei și dumnezeieștei mânăstiri de la Sălciua de gios, ce se cheamă Oncășești, cumpărată cu bani buni și să fie în vecii vecilor a mânăstirii, …”.

Rândurile, aflate la pagina 26 dintr-o carte veche, „Carte Românească de învățătură sau Cazania lui Varlaam”, din anul 1643, atestă faptul că în Sălciua de Jos a existat o mânăstire care, ulterior, a fost distrusă de generalul Bucow. Se spune că cei care viețuiau în acea mânăstire au fugit și s-au ascuns cu tezaurul aflat în acea mânăstire, într-o peșteră din Muntele Bedeleu.
Pe locul acelei mânăstiri, la 1797, s-a ridicat Biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Crestătura de deasupra ușii de la intrare, stă mărturie peste veci că, atunci, la 1797, s-a ridicat această biserică de lemn.

Biserica actuală a fost construită din lemn de brad, și acoperită cu șindrilă. În anii 1967-68, credincioșii au acoperit-o cu tablă zincată. Altarul este pictat în întregime, este o pictură pe pânză, aplicată pe perete.
În interior sunt două înscripții cu numele credincioșilor din Ponor, care au plătit pictura. Iconostasul este tot din lemn și pictat din întregime. Pe ușile împărătești se poate vedea anul realizării: 1844. Din vechea mănăstire se păstrează icoane realizate în stil brâncovenesc. Icoanele bisericii actuale sunt de la sfârșitul secolului XVIII.
Ușile împărătești sunt simple, din lemn, pictate și se poate vedea anul picturii, 1844. Biserica a fost renovată în anii 2000-2001.
În Mânăstirea Sub Piatră este o raclă cu părticele din Sfântul Nectarie, Sfântul Siluan Athonitul, Sfântul Haralambie, Sfântul Ioan Rusul.
Veșmântul întreg al Cuvioasei Paraschiva de la Iași se află în Mânăstirea Sub Piatră.
Un atelier de confecționare a veșmintelor bisericești funcționează în această mânăstire.
Accesul către Mânăstirea sub Piatră se face de pe DN 75 Turda-Sălciua de Jos (aproximativ 35 km), stânga DL 5 km.
Dacă, în vacanțele ce urmează îți programezi o vizită la această mânăstire, după ce te înclini în fața vechimii și statorniciei credinței neamului, nu uita să îți bucuri sufletul cu o frumusețe a naturii Huda lui Papară.