martisorDe mici ne-am obișnuit să dăruim mărțișoare de 1 Martie. Mamei, colegelor, învățătoarei, profesoarei, vecinei, prietenei și tuturor persoanelor dragi nouă le oferim un simbol al primăverii, al feminității.

m2Simbol al primăverii, mărțișorul a devenit produs comercial în zilele noastre. Unele sunt produse din materiale reciclabile (de acord – salvăm mediul), unele comestibile (și cu asta sunt de acord, puțin problematic mi se pare să le porți prinse la piept), unele amuzante, altele cu animăluțe haioase, flori presate, crenguțe, unele cu cele 12 zodii, altele cu potcoave norocoase, trifoi, coșari sau buburuze. Toate însoțite de șnurul alb-roșu!

Se spune că șnurului împletit alb-roșu semnifică împletirea înțelepciunii masculine cu vitalitatea feminină sau trecerea de la iarnă la primăvară.

În situl arheologic de la Schela Cladovei, din județul Mehedinți au fost descoperite dovezi care sugerează sărbătorirea primăverii cu cele mai vechi mărțișoare: pietre de râu cu urme de vopsea albă și roșie, împletitura de culori care simbolizează regenerarea vieții.

Dacii, atât bărbații, cât și femeile purtau pietricele roșii și albe înșirate pe o sfoară.

În Moldova, datina spune că fetele dăruiesc mărțișoare bărbaților. În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la sosirea berzelor, apoi se aruncă spre înaltul cerului ca norocul să fie mare și înaripat.

În Transilvania, mărțișorul se pune la porți, la coarnele animalelor, la toartele găleților, la ferestre, pentru îndepărtarea deochiului și a puterilor malefice.

În Banat, fetele adună roua sau neaua de pe frunzele fragilor din pădure și se spală pe obraji rostind descântece.

Dăruim bucurie, dăruim fericire și deschidem fereastra primăverii din sufletele amorțite de iarna cenușie.