Sunt născută toamna, atunci când se culeg strugurii, atunci când, vesele, rotunde și zemoase, boabele arămii sau roșii se înghesuie în teascuri și mustul dulce al viilor vrâncene devine rege al festivalurilor de toamnă și tronează impetuos în pahare în așteptarea băutorului profesionist dar și al celui amator.

Podgorie din Vrancea

Din copilărie îmi stăruiesc imaginile șirurilor de vie șerpuitoare, de pe dealurile de la Panciu și Odobești. Acolo simțeam că respir și trăiesc un sentiment de maiestuozitate a naturii împrietenită și împăcată cu lucrul și mâna omului. Acolo, aveam sentimentul de libertate, de miicime în fața frumuseții naturii.

În vie

Aceste imagini le-am pus bine într-o ramă aurită în galeria sufletului meu și, din când în când, mai ales toamna, le vizitez pentru a retrăi din și din nou acele amintiri, însoțite de curiozitatea și hotărârea adolescenței.

Nostalgia nu își are locul între aceste rânduri; sunt doar amintirile unui vrâncean.

PANO_20150826_092146 copy
Panorama cu vie, în Vrancea

Am revenit în Focșani, pentru a-mi revedea părinții, după aproape jumătate de an. Atunci, orașul parcă se dezmorțea, abia ieșit din iarnă. Doamnele elegante ieșite pe bulevard testând ultimile noutăți mondene în magazinele din centru sau șezând nonșalante la o cafea, la terasă, cu privirea către Piața Unirii, domnii hotărâți să pună pe picioare o afacere sau … “în interes de serviciu”, în mașini moderne care roiesc pe Bulevardul Unirii sau pe străduțele adiacente, devenite neîncăpătoare ….

Deschiderea oficială a Centrului Național de Informare și Promovarea Turistică Focșani

Ce să mai spun? Părea un moment desprins dintr-o zi obișnuită de lucru, de mijloc de săptămână, dintr-un cartier al Bucureștiului și nicidecum o imagine a unui oraș de provincie.

Deschiderea oficială a Centrului Național de Informare și Promovarea Turistică Focșani

Plimbările mele, bineînțeles, nu au ocolit liceul unde patru ani am învățat, iubit și m-am distrat, Liceul Alexandru Ioan Cuza și centrul orașului. Atenția îmi este atrasă de niște construcții moderne din Piața Unirii, iar la una din ele …. Surpriză! Primăria orașului Focșani inaugurează Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani.

Deschiderea oficială a Centrului Național de Informare și Promovarea Turistică Focșani

Am participat la această inaugurare fiind curioasă și totodată mândră, pentru că, în sfârșit, orașul în care m-am născut și copilărit are un astfel de spațiu, în care turistul să se poată informa cu privire la variantele de cazare disponibile în zonă, obiectivele turistice și evenimentele de tradiție vrânceană.

Gazda evenimentului, domnul Dan Mihai Cazaciuc, spune participanților câteva cuvinte despre necesitatea existenței unui astfel de centru, despre modul de funcționare al centrului și finanțarea acestuia și îmbie participanții, după încheierea speach-ului, la o cupă de șampanie, gustări și prăjituri.

Deschiderea oficială a Centrului Național de Informare și Promovarea Turistică Focșani

Domnul Cazaciuc ne provoacă, spunându-ne despre viitoarele evenimente și proiecte: Festivalul Internațional al Viei și Vinului “Bachus” – Vrancea, Drumul podgoriilor vrâncene și despre un proiect, cred eu, minunat, cu o înaltă încărcătură istorică și memorialistică, ce pune în valoare patrimoniul inegalabil al mausoleelor din Vrancea și evidențiază traseul turistic “Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”.

Imagine de la deschiderea traseului turistic Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial – fotocredit Primăria Focșani 

O prezență fină și elegantă, ce este, parcă, întruchiparea femeii focșănene moderne, doamna Mirela Andrei îl asistă pe domnul Cazaciuc, în discuțiile cu participanții la eveniment, fiind la rândul ei, o gazdă discretă și primitoare. Aflăm de la dumneaei că primul eveniment legat de proiectul “Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a fost pe data de 6 august și, din păcate, l-am ratat. Promisiunea doamnei Andrei este că ne va informa cu privire la viitoarele evenimente din cadrul acestui proiect iar noi, Turist prin Romania, i-am promis că vom participa și, mai mult de atât, ne vom informa cititorii.

Deschiderea oficială a Centrului Național de Informare și Promovarea Turistică Focșani

Am recunoscut printre invitați: oficiali ai Consiliului Județean Vrancea, primarul orașului Panciu, domnul Iulian Nica, reprezentanți ai media scrisă și online, locale.

Părerea mea este că evenimentul a fost un succes și sunt fericită că Turist prin Romania a reușit să fie parte. Recunosc faptul că păstrez un dram (sau mai mult) de mândrie locală, pe care în această zi, l-am hrănit pe îndestulate.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru