Este clar pentru toata lumea! Arhitectura “Castelului Templul Cavalerilor” atrage turistii. Romani si deopotriva straini, turisti aflati in trecere prin zona, turisti de weekend veniti din Cluj, turisti sositi in grupuri organizate cu scopuri diferite: team-building-uri, tabere, training-uri sau, pur si simplu, indragostiti de magia zonei de poveste, indragostiti de magia decorului castelului, care te propulseaza in trecut pastrand amprenta prezentului cu tot confortul sau.

Sincer, cine nu si-ar dori sa iasa din cotidian? Cine nu si-ar dori sa doarma in una dintre camerele care pastreaza in aceeasi masura aerul medieval si pe cel modern, fiind dotate cu pat cu baldachin, cu televizor, incalzire centralizata, baie moderna cu dus, avand acces la internet si telefonie mobila.

Istoria castelului spune ca la origine a fost punct de vama al Imperiului Austro-Ungar. DSC_6543 copyDupa revenirea Ardealului la patria muma, castelul infloreste devenind una dintre cele mai cunoscute cazarme ale soldatilor romani, vanatorii de munte, fiind si tabara de antreanamente dar si punct strategic de aparare.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, castelul a ajuns ruine, ulterior fiind reconstruit, recapatand partial aspectul medieval.

Castelul Templul Cavalerilor se afla la mai putin de 10 minute de mers cu masina dinspre Aiud pe DJ107M, iar daca veniti dinspre Cluj, aproximativ o ora de mers cu masina.

In functie de timpul pe care il ai alocat, ca si turist, iata ce si cate poti face:

  • Drumetii si excursii: de o zi la Cheile Turzii, Salina Turda, Pestera Scarisoara, Cetatea Coltesti, Manastirea Rameti;
  • Alpinism: peretii abrupti ai Cheilor Valisoarei sunt o atractie pentru iubitorii alpinismului, unde se pot antrena;
  • Zboruri cu parapanta şi deltaplanul, zona fiind perfecta;
  • Drumetii in rezervatie, aflata la poalele Muntilor Trascau, rezervatia fiind strabatuta de DJ107M, care uneste Valea Muresului (Aiud) de cea a Ariesului (Buru);
  • Echitatie, ciclism, deplasari cu Atv-ul in rezervatie;
  • Petrecerile tematice: Halloween la Castel, Craciun la Castel;
  • Sau sa te relaxezi la o partida de sah, rummy, table, carti de joc sau la masa de ping pong.

In ceea ce priveste restaurantul Castelul Templul Cavalerilor si meniul oferit de acesta, parerea noastra, Turist prin Romania, este ca se adreseaza turistului fara mari pretentii. Daca sosirea ta, ca si turist, este in cadru organizat, atunci meniul este mai bogat (fiind stabilit si chiar platit dinaintea sosirii tale) si, poti alege. Altfel, poti avea surprize: din meniul tiparit sa lipseasca multe preparate si sa servesti doar traditionalul snitel cu cartofi prajiti sau friptura de porc sau pui. Nu pot uita insa doua aspecte : painea de casa pe care iti vine sa o mananci goala, asa gustoasa este, si meniul Platoul Cavalerului, care impreuna cu vinul casei, prind de minune daca tocmai te-ai intors dintr-o drumetie.

Sunt turisti care au reprosat probleme in legatura cu incalzirea pe timpul iernii. Este vorbaDSC_6558 copy despre turisti ocazionali. Turist prin Romania si-a asumat responsabilitatea recomandarii, dupa ce am probat, verificat noi insine locatia. Noi, Turist prin Romania, am fost la Castelul Templul Cavalerilor doar pe timpul verii. Dupa ce il vom vizita iarna va vom tine la curent cu situatia reala.

Trebuie spus ca in 2013, Castelul Templul Cavalerilor a primit Premiul Margareta de Aur la Targul National de Turism, din partea Asociatiei Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) si revistei „Vacante la tara”, pentru punerea in valoare a cadrului natural.

In concluzie, noi, Turist prin Romania, recomandam Castelul Templul Cavalerilor pentru:

  • Servicii de calitate;
  • Curatenie;
  • Bun gust si rafinament;
  • Bucatarie traditionala;
  • Ospitalitate.

GALERIE FOTO