Cu cortul … evadare, natură, sălbăticie pentru alții, reticență mare pentru unii. Este adevărat, sunt și probleme de confort atunci când mergi cu cortul, dar depinde foarte mult de ceea ce îți dorești. Dacă îți dorești confort și servicii mai bine mergi la un hotel sau la o pensiune, dacă vrei sălbăticie, natură, frumuseți peisagistice ce se schimbă de la ceas la ceas, dacă vrei să fii frate cu natura, mergi cu cortul. Până la urmă, o lopată Linemann rezolvă problema toaletei, codrul rezolvă problema focului și râul lângă care îți instalezi cortul rezolvă problema mâncării și cea a igienei personale. Este la fel de adevărat că toate aceste lucruri necesită un efort suplimentar, dar nimic nu se compară cu un pește prăjit la foc de lemne, un cer înstelat care luminează în noapte precum un million de licurici, aerul curat, susurul râului sau foșnetul copacilor ce-și freacă frunzele în adierea vântului.

Noi, Turist prin Romania, preferăm zona Lăpușului, pentru campare. Dacă “strici” o vorbă și ceri voie (să instalezi cortul) proprietarului pământului pe care vrei să stai, ai mari șanse să te alegi cu un lapte de vacă proaspăt muls, lemne pentru foc din belșug, brânză proaspătă, o pălincă adevărată și o vorbă moroșenească de duh, vorbă de la om simplu, crescut din “greu, necaz și bucurie”. Întotdeauna, Valea Lăpușului mi s-a părut deopotrivă primitoare și sălbatică. De la satul Roșia până la izvoare, Lăpușul îți oferă atât locuri de scăldat, pescuit și plajă cât și locuri sălbatice (Cheile Lăpușului), de rafting, de escaladă și explorare.

Dacă îți place natura, cu siguranță nu te deranjează că plouă mai mult sau că trebuie să îți spargi lemne pentru foc sau că ai mai mult de muncit decât acasă, între patru pereți. Până la urmă, natura ne hrănește și este cazul să o respectăm pentru ceea ce a făcut și face în continuare.
Ecologiști convinși, pescuim atât cât mâncăm, tăiem lemne atât cât avem nevoie, iar gunoiul îl strângem în pungi și îl aruncăm atunci când avem ocazia, în locuri special amenajate. Nu de alta, dar … nu e nimeni obligat să strângă resturile menajere pe care le producem.

Revenind la plăcerea concediului sau ieșirii cu cortul, am putea spune că, dacă stai ceva mai mult timp, începi să ai senzația și convingerea că te înțelegi cu natura înconjurîtoare, știi când să pescuiești, știi când să tai lemnul pentru foc, știi să trăiești în perfectă armonie cu natura. Noi, în fiecare an, mergem cu cortul cel puțin 14 zile, pentru relaxare, pentru aerul curat, pentru ciupercile proaspete, pentru fructele pe care le dă pământul fără adaosuri și “E”-uri nedorite, pentru peisajul care se schimbă de la an la an.

Nimic nu se compară cu slana friptă însoțită de un pahar de țuică de prună sau de o friptură la disc în untura de porc. Dacă știi să apreciezi, cu siguranță vei realiza că o friptură făcută la foc de lemne, în natură este mai gustoasă decât orice preparat culinar “de fitze” făcut după cine stie ce rețetă “domnească”. Hmmm, am început să folosim și cuvinte împrumutate de la localnici, probabil din cauza faptului că ne simțim “ca acasă”, asta ca să nu mai amintim de faptul că și limba română începe și capătă regionalisme din zonă.

Recomandabil pentru concediul sau ieșirea cu cortul:
- Cereți voie proprietarului, dacă este cazul, înainte să instalați cortul;
- Nu faceți focul fără vatră, altfel aveți toate șansele să dați foc locului pe care campați;
- Nu faceți focul fără să aveți o sursă de apă pe aproape, nu se știe niciodată ce poate face o pală de vânt;
- Asigurați-vă că aveți permanent lucruri uscate, nu se știe niciodată când vine ploaia;
- Folosiți ceea ce vă dă natura exact atât cât aveți nevoie, nu faceți risipă;
- Nu lăsați deseuri menajere în urmă, nu este nimeni obligat să strângă după voi, dați dovadă de bun simț și lăsați curat atunci când plecați;
- Nu vă considerați mai presus decât natura, în orice condiții natura vă va depăși;
- Nu “vă culcați pe urechea” că sunteți mai sus de albia râului cu 2 metri, un pârâu “amărât” se umflă 5 metri în 2 minute.
- Respectați natura pentru că în acest fel vă respectați pe voi!
Turist prin Romania vă dorește „Drum bun și drumuri bune!”.