Am ajuns la Moisei pregătiți să asistam la prepararea bucatelor pentru masa de Paște. Curioși ca niște copii, am pregătit aparatura pentru filmare și pentru fotografiere. Gazdele noastre, doamna Hojda, patron al Pensiunii Poiana Căprioarelor și două bucătărese din comună, ca de obicei, au fost fericite să ne împărtășească din taina pregătirii bucatelor tradiționale, cu preparate specifice zonei Moisei, județul Maramureș.

Vă invit să fiți martori alături de noi, la pregătirea bucatelor pentru masa de Paște, singurul neajuns, pentru voi, cei ce ne citiți, fiind lipsa mirosurilor apetisante ale bucatelor.

Vopsitul ouălor

Culese din timpul săptămânii, au fost alese ouăle mari și frumoase, cu coaja groasă. Au fost degresate prin spălarea cu apă caldă la care s-a adăugat puțin oțet, astfel încât vopseaua să prindă mai bine pe ouă și să nu apară pete.  Ouăle au fost fierte la foc domol, așezate culcat în oală. După fiebere, ouăle au fost introduse într-o baie de vopsea. Doamna Hojda folosește vopsea preparată din plante.

Cozonaci la cuptorul cu lemne

Dis-de-dimineață a fost pregătit aluatul pentru cozonaci. La ora prânzului, aluatul dădea pe afară, așa de bine crescut era. Mâinile harnice ale bucătăresei se mișcau ca după un protocol bine cunoscut iar aluatul ascultător lua forma dorită de bucătăreasă și de convingătorul făcăleț. Umplutura cu nuca și stafide se așterne pe aluatul rulat ca o foaie subțire și ovală. Împletiturile din aluat umplut îmi amintesc de cozile mândre ale fetelor de prin zonă. Tăvile unse așteaptă cuminți aluatul cu umplutura și apoi, fierbințeala ce va urma în cuptorul cu lemne gata pregătit în curte.

Pasca

Din același aluat pregătit pentru cozonaci se prepară și pasca. Doamna Hojda ne povestește că aici, la Moisei, se prepară pasca având umplutura dulce, cu brânză dulce și stafide și pasca având umplutura cu brânză iute, de oaie, cu stafide și un condiment secret ce dă compoziției un gust misterios.

Chigala

Având un nume ciudat, împrumutat, se pare, de la locuitorii de etnie germană, chigala este specifică zonei Moisei-ului și se pregătește doar pentru masa de Paște. Făcuți cu o seară înainte și lăsați la uscat, tăițeii se fierb și amestecă cu nucă, ouă, zahăr, mac, cacao, stafide și scorțișoară. Amestecul va fi cuprins de “febra” cuptorului pe lemne care, este clar, astăzi va lucra fără întrerupere.

Sărmăluțele

Umplutura îmbrăcată în foi de varză murată, tăiate în bucăți egale, devine în mâinile bucătăresei mândrele sărmăluțe. Se aștern frumos în oală și, pentru gust, se pun bucăți de costiță afumată printre sărmăluțele gata pregătite pentru fiert. Sunt lăsate la fiert 2-3 ore și mirosul ne zăpăcește simțurile înainte de a fi gata. Din când în când, bucătăreasa verifică să nu scadă apa prea mult și mai pune pe foc câte un lemn, două.

Drobul de miel

Măruntaiele mielului și ficățeii au fost pregătite și fierte. Tăiate mărunt, amestecate cu ouăle fierte și cu verdeață tăiată mărunt (ceapă verde, pătrunjel și mărar), totul este pregătit pentru a deveni un amestec omogen. Amestecul este condimentat cu sare și piper, așternut în tăvi unse cu ulei și acoperit cu prapurul. În scurt timp, la … deja faimosul cuptor cu lemne, drobul de miel va fi gata pentru servit.

Friptura de miel

La masa de Paște vor fi mulți invitați, așa că doamna Hojda a folosit mai multe pulpe de miel. Le-a împănat cu usturoi, le-a mângâiat cu ceva sare, piper și cimbru și le-a așezat pe un pat de legume. Ceapa verde, usturoiul verde, țelina, pătrunjelul, câțiva morcovi și foile de dafin au devenit colegi de tavă cu pulpele de miel și au mers cuminți la …. cuptorul cu lemne.

Miel umplut

Făcut după o rețetă proprie, mielul umplut este o delicatesă ce se prepară la Pensiunea Poiana Căprioarelor. Pulpa de miel se “umple” efectiv cu umplutura pentru drob. Folosind o rețeta secretă pentru condimente și umplutura, avem credința și ne confirmă mirosul, că mielul umplut este încă unul din motivele pentru care Pensiunea Poiana Căprioarelor face cinste păstrării tradiției culinare specifice Moisei-ului.

Pui umplut cu mere

Puiul bine spălat și curățat de grăsimile în exces  este frecat cu maghiran, mărar uscat, un pic de cimbru, busuioc uscat, sare și usturoi pisat, puțin ulei și ceva mai mult vin. Cubulețele  de mere vor ocupa interiorul puiului și … la cuptorul cu lemne cu el!

În timp ce pregătirile pentru masa de Paște erau in toi, în bucătăria doamnei Hojda, turiștii cazați la Pensiunea Poiana Căprioarelor au avut astăzi răgaz să viziteze și să se roage la Mânăstirea Moisei, despre care v-am vorbit vara trecută, alții să vadă Cascada Cailor, impresii și imagini găsiți tot aici, la Turist prin Romania sau Muzeul Martirilor pe care vi l-am prezentat săptămâna trecută.

Așa ne-am pregătit pentru Sărbătorile Sfinte, unii pregătind masa pascală, alții, avizi de cunoașterea în amănunt a tradițiilor locului, filmând și pregătind materialele pentru acest articol și nu numai, alții “îmbătându-se” de frumusețea împrejurimilor Moisei-ului și încărcându-se de energie, alții rugându-se pentru sufletele noastre ale tuturor, pentru că este vremea când, în liniște și pace, cu toții ne gândim pioși la încărcătura Sărbătorilor Pascale.

Alături de Familia Hojda, am rememorat obiceiurile și tradițiile locului trăind emoții demult apuse, bunicii și străbunicii familiei, parcă veghind asupra tradiției și păstrării cu sfințenie a acesteia. Cu lumină și speranță în suflet ne pregătim pentru slujba de Înviere și vă vom împărtăși și din această nouă experiență.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii de Adrian Satmaru