Duminica Floriilor sau a Stalparilor (dupa denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost intampinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este una dintre cele 12 sarbatori imparatesti din cursul anului bisericesc. Mentionata, pentru prima data în secolul al IV-lea, sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, orasul unde a început sa fie celebrata, a cuprins, in scurt timp, intreaga lume crestina.

Floriile sau Duminica Floriilor marcheaza ultima duminica dinaintea Invierii Domnului. Aceasta sarbatoare reprezinta intrarea triumfala a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in Ierusalim.

narcise 1

„In acest an, 2015, sarbatoarea de Florii este praznuita, astazi, 5 aprilie, fiind sarbatoarea crestina care precede Saptamana Patimilor.”

In Duminica de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-l intampina tainic pe Iisus Hristos. Ramurile sunt sfintite si puse la icoane, pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Stupii sunt impodobiti de ramurile de salcie sfintite pentru ca albinele sa se bucure de binecuvantarea divina.

De Florii se mananca peste, fiind a doua dezlegare din Postul Pastelui. Duminica Floriilor este si prilej de a-i sarbatori pe cei care poarta nume de flori.

verdeDe Florii se obisnuieste sa se faca „de ursita”, astfel ca fetele aflau daca se vor casatori sau nu in acel an. Martisorul purtat pana in aceasta zi se pune pe ramurile unui pom inflorit sau pe un maces, iar zestrea se scoate din casa, pentru aerisire.

Inaintea sarbatorii, fetele nemaritate din Banat si Transilvania obisnuiesc sa puna o oglinda si o camasa curata sub un par altoit. Dupa rasaritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite in farmece pentru noroc in dragoste si sanatate.

La miezul noptii, se fierbe busuioc in apa, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Ce ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca baietii se vor uita dupa ele ca dupa un copac inflorit.

toporasiIn Duminica Floriilor, traditia in Oltenia spune ca oamenii sa se duca cu ramurile de salcie sfintite, de la biserica la pomii din curte care n-au facut fructe in anii precedenti. Cu ramurica de salcie intr-o mana si cu securea in cealalta, omul trebuie sa ameninte pomul, fluturand securea si sa rosteasca: „Daca nu faci (ce fruct ar trebui sa faca), te tai!”

Se crede ca cine inghite unul sau trei mugurasi de salcie in ziua de Florii va fi sanatos tot anul si ca va fi ferit mai ales de durerile de gat. Traditia spune ca e propice sa se sadeasca pomi pentru ca acestia sa se prinda usor si sa rodeasca. Traditia in Moldova spune ca daca atingi cu salcia sfintita un obiect sau un animal pregatit de vanzare se vor imbulzi cumparatorii la fel ca oamenii care vin, in ziua de Florii, sa ia ramuri sfintite.

In Maramures, in Duminica Floriilor, oamenii aduc la biserica ramuri inflorite de salcie, ca sa fie sfintite de preoti. Acestea vor fi apoi pastrate tot anul la grinda casei. Traditia spune aceste ramuri de salcie vor proteja casele, animalele si oamenii.

In Ardeal, fetele nemaritate obisnuiau sa faca descantece pentru dragoste in noaptea de Florii. Se luau ramurile sfintite de salcie, care se puneau in pamant, pentru a aduce rod bun holdelor. Se faceau coroane si se duceau la morminte.

Sarbatoarea Floriilor este cunoscuta in Bucovina sub denumirea de Duminica Stalparilor, iar semnele din aceasta zi sunt interpretate, în regiune, ca prevestiri pentru anul în curs. Se spune, de pilda, ca, daca de Florii ies broastele, atunci vara va fi frumoasa.

In Dobrogea, Duminica Floriilor mai este denumita Lazarelul sau Duminica lui Lazar. In aceasta zi, femeile si copiii danseaza, semnificatia dansului fiind renasterea vegetatiei.

In Muntenia, exista o supersititie conform careia oamenii nu se spala pe cap in ziua de Florii, deoarece aceasta e considerata duminica in care infloresc copacii și, din aceasta cauza, oamenii care-si spala parul, risca sa le albeasca.

Sambata din ajunul Floriilor este cunoscuta si ca Mosii de Florii, cand se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate. Ortodocsii sarbatoresc ziua de Florii ca pe una de bucurie, dar cu intelegerea faptului ca zilele care urmeaza, din Saptamana Mare, sunt unele ale tristetii.