Când spui aur, să te gândești la Arieș!

Râul Arieș se întinde pe o lungime de aproximativ 164 de km. Izvorăște din Munții Bihorului și se varsă în Mureș, după ce străbate una dintre cele mai importante zone aurifere din România, zona ce cuprinde renumitele localități Arieșeni, Baia de Arieș, Bucium, Câmpeni.  Arieșul este râul care are una dintre cele mai vechi atestări documentare (Auratus – latina).  O gravură din secolul XIX înfățișează niște căutători de aur pe Valea Arieșului. Cel mai probabil numele se trage de la filoanele de aur găsite aici din cele mai vechi timpuri.

lac_Mihoesti
Lacul Mihoești

Arieșul se formează în zona lacului Mihoești, la confluența a două brațe, Arieșul Mare și Arieșul Mic.

Arieșul Mare izvorăște din Munții Bihorului aproape de izvorul Crișului Pietros. Până la Mihoești, Arieșul Mare străbate o importantă zonă turistică ce include localitățile: Scărișoara, Albac, Arieșeni, Vadul Moților, etc. De la izvoare și până la lacul Mihoești, Arieșul Mare este mărginit pe partea lui stângă de Muntele Mare, iar pe partea dreaptă de Munții Bihorului.

3
Valea Arieșului

Arieșul Mic izvorăște tot din Munții Bihorului, dar din vecinătatea Vârfului Găina.  Spre deosebire de fratele mai mare, Arieșul Mic curge până la Lacul Mihoești doar prin Munții Bihorului, urmând ca, de la lacul mai sus menționat, cei doi afluenți să se uneasă într-un singur curs de apă, formând râul Arieș. Arieșul propriu-zis este mărginit pe partea lui stângă de Muntele Mare și pe partea dreaptă de Munții Trascăului.

spre_pestera_scarisoara_2
Spre Peștera Scărișoara

Valea Arieșului Mare

Arieșul își face loc pe drumul național 75 undeva între localitățile Garda și Scărișoara. Scărișoara este prima localitate importantă de pe Valea Arieșului Mare, localitate celebră pentru monumentul natural, unic in lume, Ghețarul de la Scărișoara, monument tratat într-un articol anterior. De la Scărișoara, Arieșul ne poartă privirile prin Cheile Albacului și, imediat, prin localitatea Albac, celebră pentru turismul rural practicat aici, pentru pârtiile de schi și pentru peșteri, pentru evenimentele tradiționale precum Târgul de Fete de pe Muntele Găina de Sfântul Ilie, Balul Vânătorilor, Târgul Național de Turism Rural imediat după Paști și Tocasii (tradiție în săptămâna mare a Paștelui). Dintre obiectivele turistice majore amintim Peștera Cetățile Ponorului, Peștera Casa de Piatră la 30 km, Peștera Ghețarul de la Vârtop sau cea de la Focul Viu este o peșteră care adăpostește cel de-al treilea bloc de gheață fosilă ca mărime din țară după Scărișoara și Bortig, fiind o peșteră micuță formată din două săli.

 

Mai departe, mergem catre Vadul Motilor si ne apropiem de intrarea Ariesului Mare in Lacul de la Mihoesti, de unde, impreuna cu Ariesul Mic se va scurge catre Mures raul cunoscut sub denumirea de Aries. De la Vadul Motilor, daca intram in inima Muntelui Mare cu 5 km pana in satul Lazesti, avem posibilitatea de a savura traditionala ospitalitate a motilor printr-un popas la Pensiunea Lazea.

De la Vadul Motilor, mai mergem putin catre Campeni si, imediat, pe partea stanga ni se va desfasura privirilor lacul Mihoesti. Incepand de la Sorlita si pana la barajul Mihoesti mergem numai pe marginea lacului format din Ariesul Mare si Ariesul Mic. Chiar la baraj se poate trece pe partea cealalta pentru o mica escapada la monumentul “Craiului muntilor si Motilor”, Avram Iancu. De aici avem o priveliste deosebita asupra Muntelui Mare, a muntilor Trascau si a muntilor Bihorului.

Valea Ariesului

               

Intrarea in Huda lui Papara
Intrarea in Huda lui Papara

Imediat dupa Mihoesti intram in paradisul oferit de relieful carstic al Muntilor Trascau. Pana la Campeni avem parte de un peisaj comun, daca putem spune asa, urmand ca apoi splendoarea muntilor Trascau sa ne atraga privirile prin cheile taiate de Aries in calcarul masivului “zapezii”. Nu mai putin de 34 de zone din Masivul Trascau sunt declarate rezervatii naturale. Printre acestea amintim, Vanatarele Ponorului, Pestera Huda lui Papara, Cheile Valisoarei, Iezerul Ighiel, Padurea Vidolm, Pestera de la Grosi, etc.  Mergem pe cursul Ariesului pierdut in peisajul cheilor si al sinusoidei soselei, trecem prin Baia de Aries si, dupa cateva zeci de kilometri poposim in localitatea Salciua, important punct de interes turistic, confluenta a nenumaratelor drumuri si trasee turistice catre obiectivele mentionate mai sus.

Ajunsi in centrul comunei Salciua, langa primarie, iesim din drumul national 75

Drumul Comunal 140
Drumul Comunal 140

catre dreapta, apucand DC140 catre satul Sub piatra. Dupa cativa kilometri mersi ajungem la o ramificatie de drumuri. Tinem catre partea stanga urmand ca si la inceput DC140. La capatul acestui drum, in catunul Sub Piatra, incep traseele turistice catre Huda lui papara, Vanatarele Ponorului, portalul si pestera Poarta Zmeilor, Cascadele Sipote, Manastirea Sub piatra, Rezervatia botanica Scarita Belioara, etc.

GALERIE FOTO