Sf-Ierarh-NicolaeSfantul Nicolae este sarbatorit in 6 decembrie, fiind supranumit si ”Facatorul de minuni”, patron al Greciei. El este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.

“Imparte averea saracilor!”

Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati.

Crescut in spiritul povetei crestine “sa imparti averea saracilor”, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe cei saraci.

Obiceiuri de Mos Nicolae

Originea obiceiului de a da o nuia celor neascultatori

Nicolae, ajuns, episcop de Myra de la o varsta frageda, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu nuielusa in semn de avertisment.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, el a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Protectorul celor saraci

De numele sfantului sunt legate mai multe povesti crestine, printre care si aceea potrivit careia acesta ar fi oferit, in secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sarac, aflate in pericol de a ajunge sclave pentru ca nu aveau o zestre suficienta pentru a-si gasi un sot.

Dar Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume.

Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

mosulTraditii de Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae, in traditia romaneasca

In traditiile romanesti, Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie; pazeste soarele, care incearca sa se refugieze pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura; este iscoada a diavolului; stapaneste apele, fiind patron al corabierilor pe care ii scapa de la inec; apara soldatii in razboi, motiv pentru care acestia li invoca in timpul luptelor; ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace care vor sa se marite.

A salvat de la moarte trei barbati condamnati pe nedrept

Istoria vietii Sf. Nicolae vorbeste si despre o alta minune si anume ca a izbavit de la moarte pe trei barbati napastuiti pe nedrept.

Pe cand acestia erau in inchisoare au aflat de timpul cand aveau sa fie omorati si au chemat pe sfant in ajutor; i-au pomenit si de binefacerile ce le facuse cu altii, cum izbavise Macromall 033de moarte pe alti trei barbati din Lichida.

Iar Sfantul Nicolae, cel grabnic spre ajutor si gata spre aparare, s-a aratat in vis imparatului si exarhului; pe exarh l-a mustrat pentru ca a defaimat imparatului pe cei trei barbati, iar imparatului i-a aratat si i-a dovedit ca barbatii aceia sunt nevinovati si ca din pizma au fost parati ca au uneltit impotriva lui.

Si asa i-a izbavit Sfantul Nicolae de la moarte, a adaugat parintele Bogdan.

Copii primesc dulciuri in ghetute si brad

Copiii tuturor tarilor crestine au fost invatati ca, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfantul Nicolae vine si le incarca galosii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucarii sau daruri din ce in ce mai costisitoare, dar unii gasesc si cate o nuielusa. In unele zone, copii ii lasa mosului apa si morcovi pentru calul sau.

Picture 350In colindele romanesti, cantate in plina iarna, se vorbeste despre florile dalbe, flori de mar. Asta pentru ca batranii cunosteau si ei ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a dat crenguta flori albe.

Nuielusele de mar care infloresc, semn ca greselile au fost iertate

Daca la Sfantul Andrei se punea la incoltit graul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfantul Nicolae se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa infloreasca, dovada iertarii greselilor, dupa cum spun traditiile populare.

Nicolae, unul dintre cele mai raspandite si indragite nume

Sfantul Nicolae este unul dintre numele cele mai indragite si mai raspandite.

Numele este format din cuvintele grecesti Nike – victorie, biruinta si laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Traditii occidentale

In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

Astfel, in Germania, Franta si Olanda, ziua de 6 decembrie este considerata o sarbatoare religioasa, cand sunt oferite cadouri copiilor si saracilor.

Multe tari si-au pastrat propriile obiceiuri si traditii de Sfantul Nicolae.

Astfel, in unele culturi, Sfantul Nicolae calatoreste cu un insotitor care li ajuta.

In Olanda, episcopul calatoreste pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.

In Germania, Sfantul Nicolae calatoreste tot cu un insotitor, cunoscut drept Kinect Utrecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o nuia in mana. Copiii obraznici sunt pedepsiti cu lovituri de nuia.

La crestinii din Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawai, el coboara din barca.

In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca li ajuta pe aducatorul de daruri.

Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.