Monumentul, denumit „Orologiul de la Dunăre“, simbol al Brăilei, Ceasul public a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de onoare ai oraşului, un filantrop care a iubit oraşul-port de la Dunăre. Este un monument unic în România, atât prin aspectul său, situat la graniţa dintr neobaroc şi Art Nouveau, cât şi prin înălţimea lui de peste 11 metri.

Orologiul de la Dunăre“, Ceasul public din Brăila

În 1898, Petru Naum a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Ceasul public din Brăila (foto credit adevarul.ro)

Ceasul public din Brăila este realizat din metal şi a fost produs de firma cehă Carol Sakar. Superba piesă de mobilier urban din centrul Brăilei are patru cadrane îndreptate către principalele patru străzi din oraş și este de un albastru pur, oglindind culoarea apei Dunării. Are o înălţime de 11,5 metri.

Orologiul de la Dunăre“, Ceasul public din Brăila

Elementul-simbol îl constituie corabia cu pânze, velierul care a dus faima Brăilei pe toate mările şi oceanele lumii. La baza monumentului este pictată o corabie, ca o reamintire a faptului că Brăila este un oraş-port.

De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban extrem de preţioasă, deoarece în epocă ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcţii administrative, fiind destul de rar construite ca obiective de sine stătătoare. Turnul a fost realizat din tablă, ranforsată în interior, cu profile metalice prinse în nituri, de firma cehă Carol Sakar.

Orologiul de la Dunăre“, Ceasul public din Brăila

Mecanismul special a fost făcut la München, de firma Johann Neher  fiind un mecanism cu greutăţi, proiectat să se armeze o dată la trei zile. Din cauza structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, sistemul de greutăţi nu poate face cursa completă, astfel că orologiul cu patru cadrane trebuie întors mai des.

Orologiul de la Dunăre“, Ceasul public din Brăila

După instaurarea regimului comunist în România, pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul. De-a lungul timpului, orologiul a trecut prin trei recondiţionări, în 1968, 1993 şi 2011, care i-au schimbat aspectul exterior. Atât decoraţiunile originale, cât şi cele patru cadrane au avut parte de modificări care, din păcate, au ştirbit din frumuseţea originală a monumentului.

După instaurarea regimului comunist în România – Ceasul public din Brăila

sursa informației https://adevarul.ro/

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii Adrian Satmaru și adevarul.ro