Monumentul, denumit „Orologiul de la Dunăre“, simbol al Brăilei, Ceasul public a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de onoare ai oraşului, un filantrop care a iubit oraşul-port de la Dunăre. Este un monument unic în România, atât prin aspectul său, situat la graniţa dintr neobaroc şi Art Nouveau, cât şi prin înălţimea lui de peste 11 metri.

În 1898, Petru Naum a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Ceasul public din Brăila este realizat din metal şi a fost produs de firma cehă Carol Sakar. Superba piesă de mobilier urban din centrul Brăilei are patru cadrane îndreptate către principalele patru străzi din oraş și este de un albastru pur, oglindind culoarea apei Dunării. Are o înălţime de 11,5 metri.

Elementul-simbol îl constituie corabia cu pânze, velierul care a dus faima Brăilei pe toate mările şi oceanele lumii. La baza monumentului este pictată o corabie, ca o reamintire a faptului că Brăila este un oraş-port.
De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban extrem de preţioasă, deoarece în epocă ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcţii administrative, fiind destul de rar construite ca obiective de sine stătătoare. Turnul a fost realizat din tablă, ranforsată în interior, cu profile metalice prinse în nituri, de firma cehă Carol Sakar.

Mecanismul special a fost făcut la München, de firma Johann Neher fiind un mecanism cu greutăţi, proiectat să se armeze o dată la trei zile. Din cauza structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, sistemul de greutăţi nu poate face cursa completă, astfel că orologiul cu patru cadrane trebuie întors mai des.

După instaurarea regimului comunist în România, pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul. De-a lungul timpului, orologiul a trecut prin trei recondiţionări, în 1968, 1993 şi 2011, care i-au schimbat aspectul exterior. Atât decoraţiunile originale, cât şi cele patru cadrane au avut parte de modificări care, din păcate, au ştirbit din frumuseţea originală a monumentului.

De peste 10 ani, Ceasul public din Brăila este întreţinut de Ionel Miu, un ceasornicar profesionist. Din cauza vechimii, dar şi a structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, orologiul trebuie întors o dată la 48 de ore.
Bătrânul orologiu din Piaţa Traian a fost afectat de cutremurul din 22 noiembrie 2014. Cadranul dinspre strada Împăratul Traian s-a spart în două și a fost schimbat, folosindu-se înscrisuri conforme cu cele originale, din anul 1909.

De la început, Ceasul public din Brăila a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece la acea vreme ceasurile publice se montau în turnurile bisericilor, pe alte construcţii administrative, fiind arareori construite ca obiective de sine stătoare. Este un monument unic în România.
sursa informației https://adevarul.ro/
Articol scris de Adriana Roman
Fotografii Adrian Satmaru și adevarul.ro