Pe șoseaua care duce la Sebes, la mai puțin de 15 kilometri de Alba Iulia, se ajunge în localitatea Lancrăm. Din drumul european E81, pe partea stângă, se desprinde o stradă îngustă, numită Ulița Veche, unde, pe la jumătate, la numarul 71 (234, vechea numerotare), se află o casă veche, zugrăvită într-un albastru seren.

Dincolo de poarta de lemn, se află, într-un decor ce sfidează trecerea timpului, Casa memorială a poetului și filozofului român Lucian Blaga.

Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Scurt istoric al Casei memoriale Lucian Blaga

Ana și Isidor Blaga, părinții lui Lucian Blaga, moștenesc, în anul 1870, această casă de la un bunic, preot al satului. Cei doi soți au adus pe lume nouă copii, Lucian Blaga fiind mezinul.

Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Aici, în această casă. marele gânditor si-a petrecut primii ani din viață. Copilăria a fost umbrită de suferință, mai ales după anul 1908, când tatăl, Isidor, a trecut în neființă. După un an, mama sa, Ana, era nevoită să vândă casa pentru a putea întreține familia și pentru a putea asigura educația copiilor.

Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Astfel, casa a ajuns în posesia unor proprietari străini și, abia în anul 1995, casa avea să fie răscumpărată de statul român. Era anul centenarului nașterii poetului și, astfel, casa devine muzeu.

Curtea Casei memoriale Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Lucrările de restaurare au durat 3 ani, finalizându-se în anul 1998 și pentru că proprietatea a suferit în timp modificări, care au fost înlăturate.

Interior Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Amenajarea interioarelor s-a făcut apelându-se la rude și apropiați ai poetului, s-au obținut donații de la personalități literare, dar și din partea unor instituții.

Interior Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Astfel, au fost adunate colecții de obiecte, manuscrise și volume semnate, documente, obiecte de mobilier, portrete, fotografii, dar și obiecte personale, cum ar fi paltonul, pălăria, geamantanul de student sau penița de scris ce au aparținut marelui Blaga.

Interior Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

În cadrul proiectului de amenajare a Casei memoriale Lucian Blaga, a fost refăcută și vechea șură căreia i s-a dat un aspect modern și un scop multifuncțional. Astfel, s-a amenajat o bibliotecă și o sală multifuncțională, destinată manifestărilor culturale organizate anual, la începutul lunii mai, în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”.

Manuscrisele lui Lucian Blaga

Despre Casa memorială Lucian Blaga

Interiorul casei este, de fapt, o expoziție care se străduiește să redea atmosfera familială de altă dată. Piesele de mobilier dar și manuscrisele și fotografiile sunt mărturii ale frământărilor familiei Blaga, frânturi de amintiri care vor menține veșnică imaginea filozofului și poetului Blaga.

Interior Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Pătrunde-n casa unui om, şi-i vei cunoaşte sufletul.”, spune o vorbă românească. Poate că nu vom putea cuprinde în întregime complexitatea geniului lui Blaga dar, cu siguranță, o vizită în Casa memorială Lucian Blaga vă va creiona crâmpeie din copilăria și viața sa.

Interior Casa memorială Lucian Blaga, Lancrăm, județul Alba

Casa copilăriei poetul și filozoful Lucian Blaga (1895 – 1961) oferă vizitatorilor o incursiune în viața familiei Blaga și este deschisă publicului din anul 1998.

Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,[…]

Articol scris de Adriana Roman
Fotografii de Adrian Satmaru

sursa: viziteazaalbaiulia.info