Ostropelul este unul dintre preparatele care nu-și găsesc corespondent în gastronomia internațională, este un produs specific românesc care are la bază puiul, usturoiul sau ceapa și sosul gros de roșii. Evident, de la regiune la regiune, acest preparat gastronomic diferă.

După cum spunea și regretatul jurnalist și gastronom Radu Anton Roman “Ostropel înseamnă, pentru cei ce habar n-au de noi, de munteni și de olteni, o tocăniță cu usturoi la rădăcină la care eu aș bea fie o Seină de Mehedinți, fie o Băbească Neagră de Covurlui, să sfârâie în câini și să umple casa de miros de ierburi proaspete.” O definiție simplă, clară la care se sugerează și vinul potrivit pentru a maximiza gustul și a stimula la maxim paplele gustative.

Ostropelul de astăzi, având în vedere că  este varianta personală a lui tanti Lucy, evident că se poate servi într-o atmosferă relaxantă și veselă alături de oameni deschiși și permanent zâmbitori la Vila Floare de Colț din Băile Herculane.

Ca ingredient principale tanti Lucy a folosit multă veselie, mult suflet și siguranța că din ingredientele proaspete folosite nu poate rezulta decât o mâncare perfectă. Așadar, pulpele de pui le-a condimentat bine cu sare și piper apoi le-a pus în puțin ulei pentru a le sigila și a prinde culoare.

Puiul proaspăt a început să sfârâie în uleiul bine încins, iar bucătăria s-a umplut dintr-o dată cu un miros de carne proaspătă prăjită. În tot acest timp tanti Lucy a tăiat ceapa felii, nici prea groase, dar nici prea subțiri, a tăiat morcovii și a pregătit câteva boabe de piper și foaie de dafin.

După ce pulpele de pui s-au sigilat bine și au început să prindă culoare, a pus ceapa, boabele de piper și foaia de dafin. A amestecat puțin tot acest produs rezultat, a lăsat puțin la călit apoi a pus puțină apă și a lăsat câteva minute la fiert, apoi a turnat sosul gros de roșii, secretul bucătarului. A dat focul mic și a început să prepare mămăliga.

În apa fierbinte a început să pună treptat mălaiul galben și să amestece continuu pentru a nu se forma cocoloașe. În tot acest timp ostropelul bolborosea în legea lui, la foc mic împrăștiind niște mirosuri care ar fi făcut poftă și cuiva care abia s-a ridicat de la masă.

Toate aceste operații au fost făcute într-o atmosferă veselă, presărate cu pățanii și glume din cariera de bucătar și nu numai.

Platingul final a fost realizat cu grijă, iar servirea a fost făcută impecabil, la fel ca și costumația pe care tanti Lucy are grijă să o păstreze permanent imaculată.

Dacă ajungi la Băile Herculane, pentru o experiență culinară de neuitat și o mostră de ospitalitate, fă-ți drum la Vila Floare de Colț. Cu siguranță vei reveni cu plăcere de fiecare dată.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru