9 decembrie ar fi trebuit să fie o zi de iarnă, dar pentru Novaci, punctul de plecare spre Transalpina către Stâna Ștefanu, a fost ca o zi de toamnă târzie. Această zi nu a fost o zi ca oricare alta. Pentru Marioara Babu și Stâna Ștefanu este ziua în care Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” și-a deschis, oficial, porțile pentru toată lumea.

Pregătite pentru deschiderea oficială a Punctului Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Știu bunătățile de la Stâna Ștefanu de cinci ani de zile, tot de atunci o știu și pe Marioara Babu. Un om integru, harnică și muncitoare cât îi ziua de lungă, om cu inima mare și tot timpul cu zâmbetul sincer pe buze. Cea mai mare fericire a doamnei Marioara este să vadă turistul înfometat cum se delectează cu bunătățile care, cu trudă, sunt pregătite de doamna Marioara și oamenii săi de încredere.

Nea Mitică amestecă vârtos mămăliga – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

De când am intrat în curte a fost imposibil să nu remarc pe Aron și nea Mitică, principalele ajutoare ale Marioarei Babu, cum amestecau vârtos în ceaunele imense puse pe foc.

Ceaunul cu tocan de oaie – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Trosnetul lemnelor arse și mirosurile ce se împleteau în aer vesteau începutul unui festin cum rar întâlnești.

Pastrama pregătită pentru grătar – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

De altfel, la ce te poți aștepta când vezi cum se fac, la foc ușor, tocanul de oaie, sarmalele și mămăliga?

Sărmăluțele la ceaun – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

În curte, la o masă, Aron și nea Mitică primeneau de zor carnea pentru mufiri. E mult de lucru și vin mulți oaspeți.

Aron și nea Mitică primenesc de zor carnea – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Doamna Marioara m-a întâmpinat ca de obicei, veselă și cu zâmbetul pe buze. Pregătirile începuseră de ceva vreme, dar am fost prezent la amenajarea spațiului pentru primit oaspeții și la decorarea pomului de Crăciun.

Pâinea, sarea, țuica și cozonacul, nelipsitele bucate de bun venit în casă nouă – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Pe o masă, la intrare, frumos aranjate pe un ștergar tradițional stăteau nelipsitele bucate de bun venit în casă nouă, pâinea, sarea, țuica și cozonacul.

Sala pentru servit masa – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

În interior, sala pentru servit masa lăsa privirilor să parcurgă toate bunătățile produse chiar de Marioara Babu, produse atestate de Ministerul Agriculturii, produse de care poți fi sigur că sunt 100% naturale.

Produse tradiționale atestate – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Mesele frumos aranjate așteptau să primească musafirii, iar farfuriile din lut și ștergarele tradiționale completau perfect peisajul rustic. Din când în când, nea Mitică sau Dede Babu verificau cu grijă tăria focului și consistența mâncărurilor ciobănești din ceaunele din curte, iar Bogdan, fiul doamnei Marioara, punea la punct ultimele detalii.

Ramona și Bogdan întotdeauna lângă Marioara – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Au început să apară oaspeții, pe rând, Ansamblul Folcloric Nedeia din Novaci, apoi oficialitățile.

Ansamblul Folcloric Nedeia din Novaci – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Bineînțeles, nu au lipsit renumiții oaspeți ai casei și ai Stânii Ștefanu, Iliuță de la Jina și Robert Târnăveanu.

Cu pâine și sare sunt întâmpinați oaspeții – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Costumele tradiționale din Oltenia de sub Munte au început să se alinieze frumos, ca la paradă, toți ochii fiind ațintiți asupra acestora.

Cântare la fluier lângă ceaunele cu tocan și sarmale – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Cu toată lumea prezentă, Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” a fost gata să primească și să omenească pe toți cei prezenți aici.

Colinde de Crăciun – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Pastramă la grătar, sarmale, tocan de oaie, mămăligă, brânză, cașcaval, siropuri și dulcețuri au fost întinse pe mese, iar Iliuță de la Jina și Robert Târnăveanu au ținut ritmul bucatelor pregătite cu atâta sârg și trudă.

Pregătiți pentru colindat – Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu” 

Așadar, începând de astăzi, 9 decembrie 2021, bunătățile pe care le puteți degusta sau le-ați degustat deja la Stâna Ștefanu de pe Transalpina, în perioada verii, sunt disponibile și la Novaci, la Punctul Gastronomic Local “Acasă la Stâna Ștefanu”. Nu aveți altceva de făcut decât să trageți o fugă și să degustați bunătățile cu specific ciobănesc pe care Marioara Babu le pregătește cu mult suflet și dăruire după rețete vechi de când îi lumea.

Articol scris de Adrian Satmaru

Fotografii de Adrian Satmaru