Sfantul Andrei se sarbatoreste in fiecare an pe 30 noiembrie si este una dintre cele mai importante sarbatori religioase romanesti. Combina imaginea religioasa a Sfantului Andrei, unul dintre patronii spirituali ai Romaniei, cu o serie de credinte mistice care ii dau o aura legendara, devenind, in timp, un fel de Halloween local.
sursa foto Favore Studio/shutterstock
In Noaptea Sfantului Andrei, numita si Noaptea Strigoilor, adica momentul in care spiritele malefice hoinaresc pe pamant, oamenii respecta obiceiuri stramosesti pentru a alunga raul.

Am selectat 3 superstitii legate de aceasta noapte. Iata care sunt cele mai populare:

Sursa foto pilipphoto/shutterstock

Busuiocul sub perna releva chipul alesului

Fetele care vor sa-si viseze alesul, pun sub perna busuioc. Traditia spune ca la miezul noptii de Sfantul Andrei, tinerele care se pregatesc de maritis intorc un ulcior de lut cu gura in jos peste trei carbuni incinsi. Pentru a cuceri definitiv inima iubitului, acestea rostesc o incantatie.

sursa foto Favore Studio/shutterstock

Usturoiul alunga strigoii

Noaptea de Sfantul Andrei este considerata malefica, intrucat strigoii bantuie casele omanilor. Pentru a proteja casa de spiritele rele, unul dintre obiceiuri este ungerea pragului, a clantelor si a colturile geamurilor cu usturoi. Stramosii aveau convingerea ca acest ritual alunga strigoii.

Sursa foto Aptyp_koK/shutterstock

Graul incoltit preconizeaza recolta

In ziua de Sfantul Andrei se pune grau la incoltit pentru a vedea cum este recolta din anul urmator. Daca graul a crescut des, recolta viitoare va fi bogata. Graul incoltit simbolizeaza si prosperitatea casei, a intregii familii. De asemenea, vremea din aceasta noapte preconizeaza iarna care urmeaza.

Articol scris de Adriana Roman

Fotografii shutterstock

Sursa informației: „Anotimpuri magico-religioase” – Schite etnografice, Marcel Lapteș